KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mateusz Morawiecki a varsói gettófelkelés harcosainak és a Honi Hadsereg katonáinak hősiességét méltatta az évfordulón

A 80 évvel ezelőtt kirobbant varsói gettófelkelés zsidó harcosainak és az őket támogató földalatti lengyel Honi Hadsereg (AK) katonáinak hősiességét méltatta szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A felkelés évfordulója alkalmából Morawiecki Varsóban megkoszorúzta a Honi Hadsereg katonáinak belvárosi emléktábláját, majd beszédében hangsúlyozta: számára az a két zászló – a lengyel és a zsidó – jelképezi a varsói gettófelkelést, amely 1943 áprilisában egy ideig a gettó fala felett lobogott.

„A zsidó felkelők a reménytelen helyzetben valójában azért fogtak fegyvert, hogy maguk válasszák meg haláluk módját”

– jelentette ki a kormányfő, utalva a német erők többszörös túlerejére.

A megsemmisítésre szánt gettó „kétségbeesett kiáltását” meghallották a Honi Hadsereg katonái, a lengyel földalatti állam és a londoni emigráns lengyel kormány is – mondta. A zsidók a lengyel társadalom szerves részét képezték, ezért a lengyel felkelők természetes módon segítették zsidó honfitársaik egyenlőtlen harcát – magyarázta.

Hangsúlyozta:

a németek bestiális, barbár és kegyetlen módon gyilkolták a zsidókat. A gettófelkelés napjairól szóló igazságnak része a Honi Hadsereg hősiessége is, amit tudatosítania kell a mai világnak

– húzta alá.

„A jobb élet és a jobb világ alapját az igazság és a jóvátétel kell, hogy képezze”

– jelentette ki Morawiecki.

A varsói gettót a megszálló náci németek 1940-ben létesítették. Mintegy félmillió lakójának 80 százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai náci német megsemmisítő táborba szállították. A deportálások során, valamint a gázkamrákban becslések szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét. A gettóban nagyjából 60 ezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték a negyed végső felszámolásának elindítását.

Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyet a németek végül levertek. A harcokban mintegy 14 ezer felkelő halt meg, a városrészt a németek földig rombolták. A gettó összes halálos áldozatának számát hozzávetőleg 400 ezerre becsülik.

A szerda délben kezdődő központi évfordulós megemlékezéseken részt vesz Jichák Hercog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök is.

Ez is érdekelheti:  Manfred Weber szintet lépett a magyargyűlöletben

Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter szerdán átadta a német elnöknek a második világháborús német megszállás lengyel veszteségeiről szóló jelentést, valamint a lengyel kulturális örökségben elszenvedett károkról szóló kiadványt is – közölte a tárca a Twitter-oldalán. Lengyelország 6200 milliárd zlotyra (497 ezer 800 milliárd forint) becsüli a német megszállás okozta háborús károkat.

 

Kiemelt képen: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke / Fotó: © Geert Vanden Wijngaert/AP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük