KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mask-bot, a robotok új generációja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Dr Takaaki Kuratate és a Mask-Bot

A szemrebegtetésre is képes új, rendkívül valósághű robotokat, fejlesztőik az ember-robot kapcsolat új lépcsőjeként harangozták be. A „mask-bot”, lefordítva maszk robot névre keresztelt újítást a Müncheni Egyetem professzorai és japán kutatók fejlesztették ki. A robot képes mozgatni a fejét, felvonni a szemöldökét, beszél, és általánosságban úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb hozta az Én, a robot című sikerfilmben is bemutatott világot a valósághoz.

A valósághű megjelenítést a maszk mögött elhelyezett projektor segítségével érik el, ami egy szemből és oldalról is látható emberi arcot vetít a maszk hátsó felszínére. „A mask-bot komoly hatással lesz az ember és a robot közötti kommunikációra a jövőben,” jósolja Gordon Cheng professzor, a csapat vezetője… A robot nyelvi képességeit jellemzi, hogy például a „szivárvány” szót hallva megtudhatjuk tőle, hogy „a szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik.” Tehát egyelőre egy okostelefon intelligenciájával rendelkezik, a beszélt nyelv megértésével még nem boldogul. Az emberi beszédet hallva, az előre beprogramozott szekvenciák alapján képes válaszolni. A mask-bot arckifejezéséhez használt technológiát eredetileg a Walt Disney stúdió fejlesztette ki és először a filmvilágban alkalmazták. „Walt Disney igazi úttörőnek számított a 60-as években,” magyarázza Dr. Takaaki Kuratate. „Az Elvarázsolt kastély című filmben például ezzel a technológiával vetítettek grimaszoló arcokat a mellszobrokra.”

Míg a Disney filmekben a képeket szemből vetítették a felületre, a Mask-bot fejlesztői ezt hátulról teszik, hogy lehetővé tegyék a szemtől-szembeni kommunikációt a robot és a felhasználó között. A rendkívül erős és nagyon apró projektornak és egy különleges festéknek köszönhetően a robot arca napfényben is kitűnően látható. „A robotot nemcsak függöny mögött lehet használni,” mondja Kuratate. A rendszernek ez a része hamarosan a gyakorlatban is felhasználásra kerül például videó konferenciákhoz.

„Egy videó konferencia során a résztvevők általában egy kijelzőn láthatók. A mask-bottal viszont egy valós konferencia hangulatát érhetjük el, amelyen a résztvevők ott ülnek velünk a tárgyalóasztalnál. „Használhatunk sablon férfi és női arcokat, de készíthetünk személyre szabott arcot minden résztvevőnek.” A müncheni kutatók már a robot következő generációján dolgoznak. A Mask-bot 2 esetében a maszk, a projektor és a robot számítógépes vezérlőrendszere már egy mozgó robotban kerülnek elhelyezésre.

„Első körben a robotok egy társalkodónő szerepét tölthetik be magányos, idős emberek számára,” tette hozzá Kuratate.

Forrás: Idők Jelei

(Nemzeti InternetFigyelő)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

0 thoughts on “Mask-bot, a robotok új generációja

 1. Vannak futbalozo robotok is, sõt vilagbajnoksagot is szerveznek ma mar ezen a teruleten. Sose nezek futbal meccseket, de robot futbalmeccs a legizgalmasabb meccs volt eddig, amit el tudok kepzelni. A robotok fejlodeseben az egyik nagy akadaly a szamitogepek jelenlegi lassusaga. Az emberi tevekenyseg szimulalasahoz szukseg van az AI (Artificial Intelligence) megteremtesere. Ehhez pedig szukseges olyan szamitogepek kifejlesztese, melyekben temerdek nagykapacitasu processzor vegzi parhuzamosan a szamitasokat mikozben egymassal is interaktiv kapcsolatot tartanak. Ezt a kapcsolattartast specialis szoftverek tudjak lehetove tenni. Ezen a teruleten meg rendkivul sok fejlesztes, kutatas szukseges, ahhoz, hogy az AI megkozelitse az emberi agy kepessegeit. Az idopontot, amikor a robotjaink tenylegesen partnereinkke valnak meg se tudom hitelesen adni. Ebben az iranyban minden kis elorelepesnek orvendenunk kell.
  Meg nincs eldolve, hogy az EU melyik projektet teszi meg Flag Ship (zaszlos hajo) kutatasi projektnek:
  -Agyunkat szimulalo neuronalis network, processzorok halmazaval, vagy
  -Az EU-ban keletkezo tarsadalmi feszultsegeket helyesen prognosztizalo, s megoldasi javaslatokat ajanlo matematikai modellezes.
  Ezen utobbinak van a nagyobb eselye, ami azt jelenti, hogy a kutato csoport evi 100 millio Euro tamogatast kap, ami a valos koltsegek max. 50%-at teheti ki.

 2. Most mit lehet erre mondani? Nagy az Isten állatkertje. A technika – zsákutca, halál. Társalkodó nő idősek mellé mi, ha a pénzt keresni rohanó gyerek és unoka nem ér rá. Sőt, mi az, hogy unoka? Robotok végezzék a megtermékenyítést a ‘kihordást’ a ‘szülést’. Míg rá nem jönnek, hogy a fenének bajlódnak ezzel a fehérje csomóval. A robot a az ember ‘ne kelljen’ vágyának az aktuális kicsúcsosodása. Egyszer el fog jönni az idő, hogy már nem kell élni se, minek, annyira fárasztó az egész. Amikor az ember áttért az eszköz használatra, letért a szakrális útról és rálépett a pusztulásba vezető útra. Hamarosan célhoz ér. Az örökkévaló számára 10000 év csak egy szempillantás. De mondhatnám azt is, hogy Isten malmai lassan őrölnek.

  1. Marpedig eSzeL a fejlodes nem fog megallni. Belathat idon belul valoban mind tobb no fogja atengedni a szules „oromet” a lombiknak. Tehat nemcsak a megtermekenyites fog lombikban zajlani, hanem „a kihordas” is. Ennek a kovetkezo elonye van: az ember fejnagysaga az anya medencejetol, vaginajanak kitagulasatol fugg. Ez a korlat megszunik es letrehozhato lesz a szuper agy baba es felnott. De ehhez hozzajon meg a gentechnologia, mely lehetove teszi a „designer baby” k megtervezeset a szulok kivansagai szerint!

   1. Hát futurist1 az, hogy fejlődés lenne amit elkövetünk azt kétlem. De abban, hogy változás van (ami örök) abban egyetértünk. Fejméret, agyméret, intelligencia. Ezeknek nem sok köze van egymáshoz. Már az ókori görög filozófusok észrevették, hogy minden generáció egy picit ostobább, mint az őt megelőző generáció. A közelmúltban is elvégeztek egy felmérést, ami megállapította, hogy az előző ha jól emlékszem 25 évben hozzávetőleg 6% ponttal csökkent az átlagos intelligencia. Mint a régi mondás tartja, ‘A földön az intelligencia mennyisége állandó, a népesség növekszik!’ . 🙂 Nem vagyok biztos abban, hogy az egy egészséges társadalom, ahol van 20 millió szellemileg visszamaradott és 2 zseni (persze hozzájuk képest). Az életed értelmét pedig az érzelmeid adják, nem a tudásod. Még akkor is, ha az tölt el örömmel, hogy megalkottad a hiper-szuper turbó kanalat, amivel 3x gyorsabban lehet megenni a bablevest. 🙂 Ja, ezt pedig egy múlt heti nemzeti földrajz (national geographic 🙂 ) csatorna adásában láttam, illetve hallottam : „A farkasok intelligensebbek a kutyáknál, mert a természetben sokkal több szellemi képességre van szükség a túléléshez, mint az ember közelében élő kutyáknak”. Ha megrágjuk párszor ezt a gondolatot, rá kell ébredjünk, ez igaz az emberekre is. A másik része a dolognak az energia felhasználás. Az életünk egyre nagyobb mennyiségű energia felhasználásával biztosítható. Nem csak a népesség növekedés, hanem az egyre nagyobb elkényelmesedés okán is. A hozzáférhető energia mennyisége pedig véges. Képzeld el, hogy mi történne, ha egyik napról a másikra megszűnne az áram szolgáltatás. Nem 1-2 órára, hanem végleg. Szerinted hányan élnék túl az azt követő 2 hetet?
    Az, hogy előbb utóbb el fog fogyni, teljesen logikus, hiszen véges környezetben élünk.
    Keress rá ha akarsz Hetesi Zsolt nevére aztán szemezgess az előadások között. Boldog Karácsonyt! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük