KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már az oroszok is aggódnak a zaporozsjei atomerőmű miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz külügyminisztérium szerint az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműben szolgálatot teljesítő – Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által delegált – személyzet cseréjét akadályozza az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatala (UNDSS).

Az erőmű személyzetét február elején cserélték volna le rotációs rendszer keretében, de Moszkva szerint az UNDSS megakadályozta az átállást, arra hivatkozva hogy aggályosak az orosz védelmi minisztérium által meghatározott közlekedési útvonalak.

A ENSZ-szervezet illetékesei már öt hónapja tartózkodnak Európa legnagyobb atomerőművénél, amely az Ukrajna elleni orosz háború következtében kialakult frontvonalak közelében fekszik, és rendszeres tüzérségi támadások célpontja. Az atomerőmű körüli fegyveres harcok egyre jobban növelték a nukleáris katasztrófával kapcsolatos félelmeket. Moszkva a zaporizzsjai atomerőművet október 5-től hivatalosan orosz fennhatóság alá helyezte, az eszközöket és az ukrán alkalmazottakat pedig egy orosz vállalatnak adta át. Kijev ezt a lépést törvénytelen kisajátításnak nevezte.

Február 7 és 18. között az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatala háromszor, minden világos magyarázat nélkül megszakította a NAÜ szakembereinek rotációját az erőműben”

– közölte az orosz külügyminisztérium.

Moszkva szerint az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is garantálja a NAÜ munkatársainak biztonságos érkezését és távozását, de az ENSZ mégis az Oroszország által javasolt útvonal megváltoztatását követeli. A minisztérium közleménye szerint ők készen állnak arra, hogy megkönnyítsék a személyzet váltását még február vége előtt.

Amennyiben a személyzet cseréje nem történik meg, azt a NAÜ missziójának az UNDSS által szándékos akadályozására irányuló kísérletnek fogjuk tekinteni”

– áll az orosz külügy közleményében.

A zaporizzsjai erőmű a háború kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, és többször is kénytelen volt tartalékgenerátorokkal működni. A reaktorokat leállították, de fennáll a veszélye annak, hogy a nukleáris üzemanyag túlmelegszik, ha a hűtőrendszereket működtető áramellátás megszűnik. A tüzérségi támadások többször elszakították az elektromos vezetékeket.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: AP Photo/TASS 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: