KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarországtól vásárolt harcjárműveket Szerbia (videó)

Szerbia 26 BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt Magyarországtól. A harckocsik nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igé­nyeit, ezért válunk meg tőlük. A Magyar Honvédség új harcjárművek vásárlásával korszerűsíti az eszközparkját.

Fantasztikus fejlesztés a szerb hadseregnél: Szerbia 26 BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt Magyarországtól – írja a Srbija Danas nevű szerb újság. A portál szerint a szerb hadsereg nagyon jól döntött, amikor az orosz járműveket megvette hazánktól, hiszen a BTR-t számos területen tudják majd alkalmazni a szerb csapatok.

A harcjármű tíz személyt tud szállítani. Feladata – a szállításon kívül – egy adott lövészraj harcának támogatása a védelem és támadás során egyaránt. A páncélos vízen is képes közlekedni, a hátulsó részén páncélfedéllel zárható hajócsavar található. A személyzete három főből áll: a parancsnokból, a járművezetőből és a toronylövészből. A páncélos két oldalán emellett fedéllel zárható lőréseket alakítottak ki.

 

Miért válik meg Magyarország a harcjárművektől?

A Magyar Honvédség az Oroszországgal való közös államadósság kiegyenlítéseként kapott még 1996 és 1999 között 555 BTR–80 páncélozott harci járművet. A flotta egy részét 2006 és 2010 között felújították, a többség azonban használhatatlanná vált. A most eladott járművek éjjellátó készülékekkel, fejlett kommunikációs rendszerekkel felszereltek ugyan, ám a portál szerint nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igényeit, ezért válunk meg tőlük. Hazánkban a Magyar Honvédség mellett ma a Terrorelhárítási Központ (TEK) használ ilyen járműveket.

A Magyar Honvédség kötelékében ugyanakkor a német Rheinmetall Landsysteme GmbH által kifejlesztett Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjármű váltja fel a BTR–80A típusú harcjárműveket.

A Lynx harcjárműcsalád az ilyen haditechnikai eszközök legújabb generációját képviseli: erős aktív és passzív védelemmel, fegyverzettel, valamint számos fejlett érzékelő és felderítő rendszerrel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a gyors helyzetfelismerést a terepen.

A Magyar Honvédség még Németországban gyártott első Hiúzai egy haditechnikai kiállításon (Fotó: Lakatos Péter)

A Lynx egy sokoldalú harcjármű: könnyen átalakítható különféle feladatokra harctéri körülmények között is.

Néhány héttel később, 2020 szeptemberében eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel nyolcszázmilliárd forintos programban 218 Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget, amelyekből 172 darabot Zalaegerszegen, az északi ipari parkban, a ZalaZone járműipari tesztpálya és technológiai kutatóközpont mellett felépülő gyárban a Rhein­metall Hungary Zrt. gyárt le.

A létesítmény egyedülálló kutatás-fejlesztési központ is egyben, ami hozzájárul a rentábilis üzemeltetéshez.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjármű (Fotó: Honvédelem.hu)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük