KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarok adták meg magukat az oroszoknak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Három ukrán katona adta meg magát Zaporozsje közelében a szórólapokból és sms-üzenetekből származó információk alapján – közölte a RIA Novosztyi, amely közreadott egy videót a hadifoglyokról. A dezertálások ukrán és orosz források szerint is egyre gyakoribbak, a megtorlás pedig egyre keményebb.

Az orosz fegyveres erők egységei drónok segítségével Zaporozsje környékén szórólapokat dobtak le az ukrán fegyveres erők állásai fölött, ezeken megjelöltek egy rádiófrekvenciát, és részletesen leírták az önkéntes megadásra vonatkozó teendőket. Az ukrán harcosok telefonjaira szöveges üzeneteket is küldenek.

A RIA Novosztyi most arról számolt be, hogy három férfi, egy zömmel magyarokból és ruszinokból álló alakulatból, dezertált. A megadáskor a szórólapokon és az sms-üzenetekben megadott információkat használták fel.

A videón az egyik férfi Jurij Mihajlovicsként mutatkozik be. Mint mondja, különösebb cél nélkül küldték az alakulatával a frontra, lényegében az volt a feladatuk, hogy tartsák a pozícióikat, amíg meg nem halnak. Állítása szerint többször átgondolta, mit kéne tennie, majd amikor megtudta, mások is a megadáson gondolkodnak, beszélt velük, és végül közösen hozták meg a döntést.

A másik fogoly, bizonyos Vlagyimir T. (a vezetékneve nem érthető tisztán). Ő idősebb, a szavai alapján az is lehet, hogy hivatásos katona. Szerinte mára egyértelművé vált, hogy ezt a háborút nem fogják megnyerni, ráadásul megbetegedett, ezért adta meg magát. A harmadik katona egészen fiatal, a húszas évei elején járhat. A neve nem hangzik el a felvételen, de a kiejtése alapján magyar lehet, aki nem akart részt venni a harcokban, és egyetlen vágya, hogy a családjával lehessen.

Természetesen a nyilatkozatok manipuláltak is lehetnek.

Mindenesetre az ukrán csatornákon számos hír keringett az utóbbi időben arról, hogy meredeken nő a dezertőrök száma.

Egy friss jelentés szerint augusztus 11-én a 123. területvédelmi dandár ukrán fegyveresei lelőttek 23 katonát, akik elhagyták Herszon melletti állásukat, hogy megadják magukat. Az áldozatok közül eddig tízet azonosítottak az oroszok. A beszámolók megjegyzik: Kijev valamennyiüket eltűntként tartja nyilván, hogy ne kelljen fizetni a családjaiknak.

MH

Kiemelt képen: orosz drónról a megadás folyamatának információit tartalmazó röplapokat szórnak le az ukrán állásokra / RIA Novosztyi

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: