KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ma van a Hűség napja: 99 éve tért vissza Sopron és 8 környékbeli falu a Rongyos Gárda küzdelmeinek köszönhetően

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Adózzunk tisztelettel azon hősök emléke előtt, akik fegyverrel kényszerítették ki az 1921. dec. 14-16 közötti népszavazást, amelynek révén Sopront és környékét (257 km2, többek között gróf Széchenyi István szülőfaluját, a 100 %-ban magyar Nagycenket) visszaszereztük.

A Rongyos Gárda bátor harcosai példamutatóan és eredményesen szegültek szembe a trianoni diktátummal, amely a hazánkat az első világháborúba rántó, sokszázezer magyar katona haláláért felelős Ausztriának ítélt 3 vármegyénkből (Moson, Sopron és Vas) 50 nagyközséget, 270 kisközséget és 3 várost (Ruszt, Kismarton és Sopron).

A Rongyos Gárda létszámhátrányban levő, de hazaszeretettől fűtött harcosai az 1921 augusztus 28-án megindult nyugat-magyarországi felkelés keretében több megnyert csata (pl. ágfalvi csata) eredményeként kiverték a megszálló osztrák csendőröket az Ausztriához csatolt teljes területről. Ezt követte az olasz kormány közvetítésével megszervezett népszavazás, amelyen 65 %-al győztek (Sopronban 77,4 %-al) a magyar hazában való maradás mellett szavazók.

Ha nem lett volna a Rongyos Gárda, amely többbek között egykori katonákból, a Székely Hadosztályban szolgált székelyekből, alföldi parasztemberekből, soproni és selmecbányai egyetemistákból, bosnyák harcosokból, továbbá olyan kiváló katonákból, mint Francia Kiss Mihály, Héjjas Iván, Maderspach Viktor és Prónay Pál állt, ma csak határatlépéssel kereshetnék fel az Ödenburg névre átkeresztelt, „osztrákosított” Sopront, a gróf Széchenyi István sírját és kastélyát is magában foglaló Nagycenket vagy a csodás gyógyvizű Balfot. További részletek.

Példájuk örökérvényű ösztönzést ad arra, hogy nem fogadhatjuk el a trianoni diktátumot és a legreménytelenebb helyzetekben is van esély változtatni a nemzetünket fenyegető sorscsapásokon. Ma már egyre többek számára egyértelmű, hogy az EU diktátumai, a háttérhatalmak és csatlósaik ellen is harcolnunk kell a magyar igazság és önrendelkezés megvédése, érvényesítése érdekében.

A Rongyos Gárda emlékére szóljon a Kárpátia dala a hősök korabeli képeivel:

Ez is érdekelheti:  Gyurcsány szemkikövető Ferenc megtartotta expozéját (videó)

Honfitársi köszöntéssel:

dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd,
a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (njsz.hu) ügyvezetője

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Ez is érdekelheti:

Szondi György és serege a végsőkig harcolt a hazáért és a kereszténységért

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük