KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Libikóka: Lesz pénz, vagy nem lesz pénz? – Jelenleg 31 milliárdos gazdagabb mint az USA kincstára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jelenleg harmincegy milliárdos gazdagabb, mint az amerikai államkincstár, amelynek pénteken záráskor mindössze 38,8 milliárd dollárnyi készpénze volt.

Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha június 5-ig nem emelik a hitelfelvételi korlátot, akkor az ország a történelem során először nem teljesíti adósságait, ami sokkoló hullámokat indítana el a világgazdaságban.

A Bloomberg Billionaires Index szerint 18 amerikai valójában gazdagabb, mint a saját hazájuk. Köztük van a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, az Amazon alapítója, Jeff Bezos, a Microsoft társalapítója, Bill Gates és az Oracle társalapítója, Larry Ellison. A Google-os Larry Page és Sergey Brin is gazdagabbnak mondhatja magát, mint saját hazája, akárcsak a Wal-Mart mögött álló Walton család.

Bernard Arnault, az LVMH luxuskonglomerátum francia vezérigazgatója letaszította Muskot az első helyről, miután Musk 44 milliárd dollárért felvásárolta a Twittert, amiről elismerte, hogy „pénzügyileg nem volt túl okos döntés”.

Bár Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke a hétvégén előzetes megállapodást kötött az adósságplafon emeléséről, amelynek szövegét vasárnap hozták nyilvánosságra a várhatóan szerdai képviselőházi szavazás előtt, mindkét pártban sokan kifogást emeltek a megállapodás egyes részeivel kapcsolatosan.

Nagy a baj: Biden a kormány fizetésképtelenné válásának elkerüléséről egyeztetett

Ha június 5-ig nem emelik meg az adósságlimitet, a pénzügyminisztérium nem lesz képes teljesíteni az arra a hétre tervezett 92 milliárd dolláros kiadási kötelezettségvállalást, így kénytelen lesz eldönteni, hogy mely kötelezettségeit fogja kifizetni.

Gazdasági szakértők arra számítanak, hogy a hatalmas, 31,8 billió dolláros adósság kamatfizetéseit helyeznék előtérbe, ami azt jelenti, hogy a nem kamatjellegű kifizetések – például a társadalombiztosítási vagy a Medicaid-ellátások – valószínűleg elmaradnának.

A hitelminősítők már megkezdték a felkészülést a fizetésképtelenségre. A Fitch és a Morningstar felülvizsgálat alá helyezte az ország AAA besorolását. Az S&P Global nem követte ezt a példát, bár az ügynökség egy korábbi, 2011-es leminősítés óta, amelyet soha nem vontak vissza, az USA AA+ besorolást kapott.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Getty Images / DNY59

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: