KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lettország miniszterelnöke és kormánya bejelentette lemondását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Krisjanis Karins lett miniszterelnök bejelentette, hogy még ezen a héten lemond a kormányával együtt.

Az X-en (korábban Twitter) hétfőn közzétett nyilatkozatában Karins, aki a jobbközép Új Egység szövetséget vezeti, közölte, hogy tájékoztatta frakcióját arról, hogy csütörtökön benyújtja lemondását Edgars Rinkevics elnöknek.

A miniszterelnök egyúttal azzal vádolta koalíciós partnereit, a konzervatív Egyesült Lista szövetséget és a jobboldali Nemzeti Szövetség pártot, hogy „blokkolják a jólétért és a gazdasági növekedésért folytatott munkát”. Felszólította frakcióját, hogy másik jelöltet állítson a helyére.

Sajtótájékoztatóján Karins hangsúlyozta, hogy Lettországnak erős és dinamikus kormányra van szüksége, amely képes kemény döntéseket hozni.

„Minden országban komoly gondokat okoz, ha egy kormány mindenáron ragaszkodik hivatalának megtartásához” – nyilatkozta Karins hozzátéve: „Nekem ez soha nem volt a célom.”

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Karins a múlt héten közölte, hogy tárgyalásokat kezd egy új kormánykoalíció megalakításáról az ellenzékben lévő Progresszívokkal, valamint a Zöldek és Gazdák Szövetségével. A miniszterelnök akkor azt jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani.

Az ellenzék beleegyezett a találkozóba, bár az Egyesült Lista és a Nemzeti Szövetség nem volt hajlandó részt venni a tárgyalásokon. Mindkét párt politikusai azt mondták, hogy csak a meglévő koalíción belül hajlandóak párbeszédet folytatni.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Krisjanis Karins lett miniszterelnök 2023. július 17-én. © Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: