KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lettország ezernél is több orosz állampolgár kiutasítását tervezi

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lettországban ezernél is több orosz állampolgár kapott a bevándorlási hivataltól levelet, amelyben választás elé állítják őket: vagy elhagyják a balti államot szabad akaratukból két héten belül, vagy a helyi törvényes előírásoknak megfelelően rendezik jogi státuszukat, különben kiutasítás vár rájuk – jelentette be Maira Roze, az Állampolgársági és Migrációs Hivatal vezetője.

A döntés hátterében a lett bevándorlási törvény módosításai állnak, amelyeket 2022 őszén fogadtak el, válaszul Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára.

A tájékoztatás szerint orosz állampolgárok továbbra is tartózkodhatnak életvitelszerűen a balti állam területén, de csak állandó tartózkodási engedély és megfelelő szintű lett nyelvtudás mellett.

Akik nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeknek határidőre, azokra kitoloncolás vár. A határidő lejártával – a jogszabályban foglaltak szerint – a határőrség felkeresi az érintettek utolsó bejelentett tartózkodási címét, és az ország elhagyására szólítják fel őket – tette hozzá Roze.

A bevándorlási hivatal jelenleg 985 olyan személyről tud, aki nem tett eleget a szabályozásnak, de a hatóság közlése szerint áprilisban további 2500 személy kerülhet fel együttműködés hiányában a kiutasítandó személyek listájára.

Lettországban az orosz származású kisebbség az 1,9 milliós népesség csaknem negyedét teszi ki. A szovjet időben bevándorolt orosz ajkú lakosok és leszármazottjaik közül sokan soha sem igényeltek állampolgárságot, míg mások orosz útlevéllel rendelkeznek.

MH

Kiemelt kép: Riga / Fotó: lidenz.com

Ez is érdekelheti:  Sorosék a pénzért cserébe a politikai irányvonalat is megszabták

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük