KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Leszámolás lesz az EU és Magyarország között, mégpedig Ukrajna miatt – legalábbis erről ír a Politico

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egyre inkább élesedik a konfliktus Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatban.

A Politico értesülése szerint a Orbán Viktor Charles Michelnek, a Tanács elnökének írt levelében „megduplázta a Kijevvel kapcsolatos fenyegetését”, ez pedig könnyen kisiklathatja az év végi uniós vezetői csúcstalálkozót.

A lap szerint Orbán Viktor azt kérte a levelében, hogy vegyék le a napirendről az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

Francia meghívás

Annak érdekében, hogy kompromisszumra jussanak a kérdésben, Emmanuel Macron francia elnök meghívta Orbán Viktort, hogy a hétvégén találkozzanak Párizsban. A lap szerint Párizs azt reméli, hogy még meg lehet győzni a magyar vezetőt Ukrajna csatlakozásának támogatásáról. Egy a lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint Orbán már „felhajtotta az ajánlatokat” és egyfajta hazárdjátékot folytat, melynek célja a lehető legtöbb uniós támogatás elnyerése.

Ezek taktikai megfontolások, ezért van némi optimizmus azzal kapcsolatban, hogy megállapodásra juthatunk

– mondta a lapnak nyilatkozó párizsi tisztviselő.

Egy másik magas rangú diplomata azonban koránt sem látta ilyen optimistának a helyzetet. Meglátása szerint Orbán „ezúttal tényleg úgy tűnik, komolyan gondolja”. 

Véleménye szerint a magyar vezető világossá tette, hogy akkor sem fog engedni Ukrajna csatlakozásából, ha nem kap több uniós forrást.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban. Visszautasította azt a felvetést, hogy Orbán csak arra használja a kérdést az Európai Tanács előtt, hogy ezáltal felszabadítsa a „jogállamisági problémák” miatt blokkolt forrásokat.

Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontunk, a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatával kapcsolatos álláspontunk és sok más kérdés attól függetlenül megállná a helyét, hogy mi történik a forrásokkal 

– tette hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy „abszurd egy olyan ország EU-s csatlakozásáról tárgyalni, amelyben tombol a háború, 20 százaléka megszállva van, és a demokratikus intézmények nagy része egyáltalán nem működik”.

Ez is érdekelheti:  Háború kezdődött ellenünk? - avagy, nyolc évtized múltán ismét támad a vesztünkre törő “szövetséges”?

Mandiner

Kiemelt kép: Michele Tantussi/Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük