KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország hazaküldi az ukrán férfiakat harcolni

Egész Európára kiterjeszthetik az ukrán katonák kiképzésének rendszerét.

Lengyelország felszólítja az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza és harcoljanak. Varsó ugyanis beleegyezett: segíti Kijev mozgósítási erőfeszítéseit azzal, hogy felszólít minden Lengyelországban tartózkodó hadköteleskorú ukrán férfit, térjen haza és csatlakozzon az Oroszország elleni harchoz. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök által hétfőn aláírt kétoldalú biztonsági szerződés értelmében Varsó „ösztönözni fogja” az ukrán állampolgárokat, hogy térjenek vissza hazájukba „a szolgálatra a fegyveres erőkben… és más biztonsági és védelmi erőkben”.

A kijevi rezsim nehezen tud több katonát besorozni az Oroszország elleni harcra, annak ellenére, hogy az év elején jelentős reformot fogadott el, amelynek célja a sorozáskerülés felszámolása volt. A nyugati média szerint sok ukrán férfi inkább elkerüli a mozgósítást, vagy akár az életét kockáztatva megpróbálja illegálisan átlépni a határt és az EU-ba menekülni. Eközben magas rangú ukrán tisztviselők sürgetik a hadköteleskorú ukrán férfiaknak menedéket nyújtó nyugati országokat, hogy győzzék meg őket a hazatérésről. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója tavaly decemberben azt javasolta, hogy

a külföldi kormányoknak meg kellene tagadni az ukrán honfitársaktól a tartózkodási engedélyeket, a segélyeket és a munkalehetőségeket.
Kijev mozgósítási reformja magában foglalja a konzuli szolgáltatások megtagadását a külföldön tartózkodó ukrán férfiaktól, amennyiben nem jelentik be személyes adataikat a védelmi minisztériumnak. A korlátozást áprilisban vezették be, még az új rendszer hivatalos életbelépése előtt. Lengyelország az Oroszországgal szembeni ellenségeskedések 2022-es kitörése óta mintegy 950 ezer ukránnak adott ideiglenes tartózkodási engedélyt, ami az uniós országok között a legmagasabb szám.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter tavasszal beszélt arról: Varsó keresi a módját annak, hogy segítse Kijevet a sorozással kapcsolatban. Az ukrán hatóságok akkor nem kérték a lengyel kormányt, hogy hozzon létre egy mechanizmust a sorkatonák visszaküldésére Lengyelországból. A Do Rzeczy lengyel lap szerint ugyanakkor mostanra Lengyelországban élő ukránok százai fejezték már ki szándékukat, hogy készek katonai kiképzés céljából csatlakozni az Ukrán Légióhoz, amelynek létrehozását hétfőn jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk miniszterelnök.

Ez is érdekelheti:  Három frontszakaszról jelentett előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Megállapodtunk, hogy Lengyelországban ukrán légiót alakítunk és képezünk ki; önkéntesekből álló új formáció lesz. Minden ukrán állampolgár, aki úgy dönt, hogy csatlakozik a légióhoz, szerződést köthet az ukrán fegyveres erőkkel
– mondta Ukrajna elnöke.

Az ukránok elhelyezése és felszerelése Lengyelország költségén történik, de az RMF FM tudósítója megtudta: párhuzamosan dolgoznak annak érdekében, hogy más EU-országok is részt vegyenek a képzések és felszerelések költségeiben. A lengyel hatóságok meggyőzik partnereiket, hogy az ukrán légió kiképzése egyben befektetés az európai biztonságba. Nagyon valószínű, hogy a légió az Európai Unió különböző országaiban élő ukránokat is kiképez majd.
Jelenleg a részletes tervek kidolgozása zajlik, de a Lengyelországban élő ukránokat nagy valószínűséggel olyan katonai bázisokra irányítják, amelyek már rendelkeznek tapasztalattal az ukrán katonák kiképzésében. A háború kezdete óta megközelítőleg 20 ezer ember járta meg az ilyen egységeket. A Varsóval kötött kétoldalú szerződés egyike annak a sorozatnak, amelyet Ukrajna a nyugati államokkal kötött. Ezek célja, hogy hosszú távú katonai segítséget biztosítsanak Kijev számára, mivel az Egyesült Államok vezette blokk tagjai megakasztották a NATO-csatlakozásra és a kölcsönös védelmi záradék szerinti teljes körű védelemre irányuló törekvését.

Magyar Nemzet

 

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök, miután 2024. július 8-án, a NATO 75. évfordulós vezetői csúcstalálkozója előtt megállapodást írtak alá Varsóban (Fotó: AFP/Szergej Gapon)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük