KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lehallgathatják és a banki adatait is ellophatják, ha nem fogadja meg ezt a jó tanácsot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Könnyen rosszindulatú embereknél köthetnek ki a féltve őrzött adataink, ha nem vigyázunk. Ez a teendő, ha megfertőzött a vírus – írja a promotions.hu.

Figyelmesnek kell lenni, de ha megtörténik a baj, akkor sem kell kétségbe esni, még van megoldás. Egy rendkívül veszélyes „trójai vírus” szedi az áldozatait, ami SMS-ben terjed. A gyanútlan felhasználó SMS üzenetet kap a telefonjára, melyben egy úgynevezett APK telepítőprogram letöltésére ösztönzik a telefon tulajdonosát.

Ez legyen az első vörös lámpa, nem csak ebben az esetben, hanem úgy általában soha semmit se töltünk le csak úgy, amire SMS-ben, e-mailen vagy messenger üzenetben megkérnek, ilyenkor már gyanakodni kell, hogy egy rosszindulatú heccről van szó, aminek a végén akár súlyos összegeket is fizethetünk.

Ugyanis ha letöltjük ezt a fájlt, a vírus észrevétlenül elrejtőzik a telefonunkban. Előtte még jogköröket kér bizonyos programokhoz, aztán huss, mintha sosem létezett volna. Valójában azonban nem tűnik el, hanem serényen lopkodja az adatainkat. Attól függően, hogy milyen jogkörökben adtunk neki felhatalmazást hang és videó felvételeket készíthet, naplózhatja az érintéseket, ellophatja a jelszavakat, lehallgathatja a hívásainkat, hozzáférhet a tartózkodási helyünkhöz, és még a banki adatainkat is megszerezheti.

Talán senkinek sem kell ecsetelni, hogy ez mennyire veszélyes, azonban ha már megtörtént a baj, akkor sem kell kétségbeesni, van megoldás, még ha kicsit fájdalmas is. Inkább ez, minthogy minden adatunk kiszivárogjon egy harmadik, nemkívánatos és rosszindulatú félhez.

A telefon teljes gyári visszaállítása jelenthet csak megoldást

Ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen eseteket, a figyelmesség mellett segít az is, ha csak ellenőrzött forrásból töltünk le programokat, tehát csak a Play Áruházat használjuk, és ott is nézzük meg a fejlesztőt, milyenek az értékelései? A Google ugyan folyamatosan szűri az áruház fejlesztőit, de kisebb-rövidebb időkre bármikor becsúszhat egy-egy rosszindulatú program.

Ez is érdekelheti:  Halász Géza – Téglásy Imre: „A halál és élet harcba szállt” (húsvéti szekvencia)

A most taglalt vírus egyébként nem teljesen újkeletű, tavaly a SpyNote már szedett pár áldozatot, kifejezetten a pénzügyi adatokra utazott, de eddig úgy tűnt sikerült leszámolni vele. Azért vannak jó hírek is az Android környékéről, például most már Androidon is elérhető egy fontos funkció, ami eddig csak a konkurens Apple sajátja volt.

Magyar Hírlap

Kiemelt kép forrása: techinside.com

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük