KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Le Figaro: A piacok reagálni kezdtek a gabonafolyosó bezárására, de ez még csak a kezdet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Míg hétfőn a piacok nem vették komolyan az ukrán gabona fekete-tengeri folyosón keresztül történő exportjáról szóló megállapodás felmondásáról szóló híreket, addig az odesszai és csernomorszki sztrájkok, valamint a biztosítóknak a fekete-tengeri hajóközlekedés kockázatainak fedezésére vonatkozó elutasítás után a gabonaárak emelkedni kezdtek – írja a Le Figaro.

És mint a szakértők megjegyzik, a jelenlegi jegyzések még nem veszik figyelembe az egyes régiókban uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeket, amelyek befolyásolhatják a termést.

Ha hétfőn a piacok nem vették komolyan az ukrán gabona fekete-tengeri folyosón keresztül történő exportjáról szóló megállapodás felmondásáról szóló híreket, akkor az odesszai és csernomorszki sztrájkok, valamint a biztosítóknak a fekete-tengeri hajóforgalom kockázatainak fedezésére vonatkozó elutasítása után a gabonaárak emelkedni kezdtek – írja a Le Figaro. És mint a szakértők megjegyzik, a jelenlegi jegyzések még nem veszik figyelembe az egyes régiókban uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeket, amelyek befolyásolhatják a termést.

„Egy hullámot sem látni a Fekete-tengeren Odessza közelében” – írja a Le Figaro. Amióta bejelentették a gabonakereskedés megszűnését, a hajók nem kockáztatják meg, hogy belépjenek az ukrán kikötőkbe és gabonát rakodjanak. Ennek következtében az európai piacokon emelkednek az árak. Így szerdán a lágy búza tonnája 9,5 euróval drágult és 244 euróba került tonnánként, míg a kukorica 9 euróval 246 euróra emelkedett tonnánként. Ennek eredményeként e gabonafélék összességében két nap alatt közel 5%-kal drágultak.

Hétfőn a piac nem igazán hitte el a helyzet komolyságát. De azóta az Odessza és Csernomorszk – az üzletben érintett három ukrán kikötő közül kettő – elleni orosz légicsapások, valamint az a hír, hogy a biztosítók felfüggesztették a Fekete-tengeri kockázatok fedezetét, szakértők szerint beárnyékolták a helyzetet.

Miközben Zelenszkij elnök hétfőn kijelentette, hogy eltökélt a tengeri export folytatása mellett, Oroszország a Fekete-tengeren fennálló kockázatokra figyelmeztetett, ahol már nincsenek biztonsági garanciák. „Oroszország nélkül nem maradt esély a folyosó fenntartására. Az üzenet nagyon világos, és a piacok is kezdik ezt tudomásul venni” – idézte a kiadvány a szakértőket.

Sebastien Poncelet, az Agritel gabonaszakértője szerint „a bizonytalanság új oldalát nyitottuk meg a gabonapiacon”. Megjegyzi azonban, hogy ez közel sem olyan sokk, mint amit a piacok az orosz különleges művelet 2022. februári kezdete után éltek át, amikor a búza ára meghaladta a 400 eurót tonnánként. A helyzet több okból is kevésbé feszült: a közelmúltban már jelentősen lelassultak az áramlások, az északi féltekén pedig már javában zajlik az aratás, Oroszországban és Európában a búza, Brazíliában pedig a kukorica esetében jó előrejelzésekkel.

Ráadásul az ukrán piaci szereplők szerint képesek akár havi 3,8 millió tonnát is exportálni alternatív útvonalakon – szárazföldön, vasúton és folyami úton – a Dunán keresztül, ami fedezheti az exportmennyiség csökkenését. Szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az ukránok megtorlásként megpróbálhatják megakadályozni az orosz gabona szállítását.

Eddig azért volt fontos Oroszország számára, hogy életben tartsa az üzletet, mert szívélyes kapcsolatai vannak Törökországgal és Kínával, mely országok az üzlet keretében ukrán gabonát vásároltak – mondta Michael Zuzolo szakértő. De szerinte az utóbbi időben megromlott a viszony e két ország és Oroszország között, különösen azért, mert Törökország nemrég zöld utat adott Svédország NATO-csatlakozásának.

Zuzolo továbbá úgy véli, hogy a globális árak nem tükrözik kellőképpen a kockázatot, mivel az időjárási viszonyok továbbra is kedvezőtlenek az Egyesült Államokban és Délkelet-Ázsiában. A jövő hét döntő lesz, mivel az amerikai Középnyugaton a következő tíz napban szárazabb és melegebb időjárás várható, ami miatt a kukoricatermés újra csökkenhet – írja a Le Figaro.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: AP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: