KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kuleba tudja: Oroszország áll a tiltakozó lengyel gazdák mögött

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A lengyel gazdáknak az ukrán import elleni folyamatos tiltakozásai mögött „nyilvánvalóan orosz nyomok” húzódnak meg – állította Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter.

Lengyel aktivisták hónapok óta tüntetnek az ukrán határon, ezzel blokkolva a gabonaszállítmányokat és más termékeket. A tiltakozók szerint az ukrán agrárágazat tisztességtelen előnyökhoz jutott.

Kuleba azt állította, hogy a határon kialakult válság a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás meghiúsítására irányuló orosz kampány része.

„A területünkön zajló tényleges háború mellett az emberek gondolkodásának befolyásolásáért is folyik háború”

– mondta Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára.

A biztonsági tisztviselő idézte a közösségi médiában zajló állítólagos „orosz dezinformációs kampánnyal” kapcsolatos ukrán becsléseket, miszerint Lengyelország volt a második leginkább célba vett ország.

„[Az oroszok] ipari méretekben folytatják ezt. Emberek ezrei dolgoznak ezen”

– állította.

A lengyelországi tiltakozások abból erednek, hogy az EU 2022-ben úgy döntött, hogy feloldja az ukrán gabonára vonatkozó kvótákat és vámokat, hogy ezzel is támogassa Kijevet a Moszkvával folytatott harcában. A beáramlás destabilizálta a kelet-európai piacokat, ami több uniós tagot, köztük Lengyelországot is arra késztetett, hogy betiltsa az importot.

A feszültségek tavaly szeptemberben újra fellángoltak, amikor Brüsszel elutasította a további korlátozások jóváhagyását. Varsó fenntartotta az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat, de engedélyezte annak az országon való átszállítását. A tiltakozó gazdák szerint azonban a szállítmányokat továbbra is a helyi piacra irányítják. Mivel az ukránoknak nem kell az uniós szabályokokat betartaniuk, ez olcsóbbá teszi a termékeiket – érveltek a tiltakozók.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 Kiemelt képen: Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón Kijevben, 2023. október 16-án. © THOMAS PETER / POOL / AFP

 

Ez is érdekelheti:  Csak egy alpolgármester fogadta a Kínába érkező német kancellárt (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “Kuleba tudja: Oroszország áll a tiltakozó lengyel gazdák mögött

  1. Valószínű a ” nyugati elit ” között valamiféle verseny van, hogy ki tud nagyobb marhaságot, hazugságot mondani ….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük