KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kreml: kiemelt feladat az ukrán nacionalista zászlóaljak megsemmisítése

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kiemelt feladatnak nevezte az ukrán nacionalista zászlóaljak megsemmisítését pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

„A legfontosabb dolog az, hogy felszabadítsuk (Ukrajnát) ezektől a nacionalista zászlóaljaktól. A hadművelet folyamatban van, és a felállított feladatok jól ismertek. Ezeket teljesíteni kell és teljesülni is fognak. Ne legyenek kétségek” – mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov hozzátette, hogy „ahol a nacionalista zászlóaljak nem ejtenek túszul civileket, ahol ezek a nacionalista zászlóaljak nem lőnek szét szociális létesítményeket, házakat, ott helyreáll a békés élet”, ahol viszont ilyen különítmények vannak, „ott ádáz harc folyik, és ott meg kell semmisíteni őket”.

Kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta, Vlagyimir Putyin elnök nem tervezi, hogy a Moszkva rakétacirkáló elvesztésével kapcsolatban külön tanácskozást hívjon össze, vagy hogy a közeljövőben Szevasztopolba látogasson. A hadsereg hatáskörébe utalta a hadihajó pusztulásához vezető tűz okainak megnevezését.

A TASZSZ pénteken saját értesülésére hivatkozva azt írta, hogy a Moszkva legénységét Szevasztopolba szállították.

Az orosz fővárosban pénteken sajtótájékoztatót tartott a legnagyobb ukrán ellenzéki parlamenti párt, az Ellenzéki Platform – Az Életért társvezetőjének, az Ukrajnában fogva tartott Viktor Medvedcsuk képviselőnek a felesége. Okszana Marcsenko közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem reagált a férje szabadon bocsátását sürgető kérésére.

Mint mondta, nem tud a férje hollétéről, ami lehetetlenné teszi az őt megillető jogi védelem és orvosi felügyelet biztosítását. Marcsenko szerint Medvedcsuk egyetlen napra sem hagyta el Ukrajna területét. Elmondta, hogy a semmi miatt el nem ítélt politikus ellenzéki családjának ukrajnai vagyonát minden határozat nélkül elkobozták. Felhívta a figyelmet arra, hogy a belügyminiszter-helyettesi nyilatkozat szerint a férjéből „kiverni” akarják a tőle várt vallomást.

Közölte: bízik benne, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök, akihez szintén segítségért fordult, képes lesz közbenjárni a férje szabadon bocsátása érdekében. Medvedcsuk őrizetbe vételéről kedden tett bejelentést Zelenszkij, aki arra tett javaslatot hogy az ukrán állampolgárságú politikust Mariupolnál elfogott ukrán hadifoglyokra cseréljék ki.
Marcsenko azt mondta, hogy már több hete nem tudott kapcsolatba lépni a férjével, amiből moszkvai sajtókommentátorok azt a következtetést vonták le, hogy az Ukrajnában hazaárulással vádolt és oroszbarátként megbélyegzett politikust már huzamosabb ideje fogva tarthatják. Vlagyimir Putyin orosz elnök Medvedcsuk egyik lányának keresztapja.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak vizsgálatot azzal az információval kapcsolatban, hogy ukrán „nacionalisták” a donyecki „népköztársaságban” újabb „provokációra” készülnek. Az SZK sajtószolgálata szerint Kosztyantyinivkában egy felüljáró felrobbantását tervezik, amiért a nyugati médiában az orosz hadsereget szándékoznak okolni.

Basztrikin parancsára vizsgálat indult azzal kapcsolatban is, hogy ukrán „nacionalisták” Szvetlodarszkban, az Uhlehorszkaja hőerőmű tározójánál aláaknázták a Luhany folyó gátját, amelynek felrobbantása több mint 15 ezer embert veszélyeztethet. A luhanszki „népköztársaság” belbiztonsági minisztériuma arra figyelmeztetett, hogy az ukrán titkosszolgálatok szombatra nagygyűlést szerveznek Luhanszkban, amelyen terrorcselekményt szándékoznak elkövetni.

Orosz hírügynökségek helyszíni jelentései szerint az ukrán hadsereg pénteken ismét tűz alá vette a Donyec-medence több települését. A News.ru hírportál szerint csütörtökön vált ismertté, hogy Mariupolban megölték az Azov nacionalista alakulat parancsnokhelyettesét, a Gogol fedőnéven ismertté vált Vitalij Gricaenko főhadnagyot.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: