KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kreml: „El fogják távolítani, ez egyértelmű”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok és szövetségesei addig tartják meg Vlagyimir Zelenszkij ukrán vezetőt, amíg el nem végzi a feladatát, azt követően pedig leváltják – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke.

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum (SPIEF) alkalmával adott interjút az Izvesztyija című lapnak, amelyben kitért Putyin elnök közelmúltbeli nyilatkozataira Zelenszkij várható sorsárát illetően.

„El fogják távolítani, ez egyértelmű”

– mondta Peszkov.

„Nyilvánvalóan a mozgósítási korhatár csökkentése az ellenállás növekvő hullámát fogja kiváltani az ukrán társadalomban”.

Peszkov megjegyzései Putyin szerdai, a nemzetközi hírügynökségek vezetőivel tartott, több mint háromórás találkozón tett kijelentéseinek pontosításaként hangzottak el. Az orosz elnök egy ponton megjegyezte, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy egyre fiatalabb férfiakat mozgósítson.

Putyin szerint a mozgósítási törvényt el kellett fogadni és még további intézkedéseket is el kell végeznie Zelenszkijnek, akit mindaddig tartanak a hatalomban, amíg ezek az intézkedések meg nem történnek. Az orosz elnök sejtése szerint legkorábban a jövő év tavaszán távolíthatják el Zelenszkijt a hatalomból. Addig viszont mindenképpen megtartják, eltűrik.

Vlagyimir Putyin emlékeztetett arra is, hogy Ukrajna havonta legalább 50 ezer embert veszít a frontokon, miközben csupán 30 ezret képes pótolni, ami Kijev számára megoldhatatlan feladat.

Az orosz elnök azt is megemlítette, hogy vannak már jelöltek Zelenszkij helyére, bár neveket nem említett. Ugyanakkor hozzátette, hogy az az ukrán elnök valójában egy puccsot hajtott végre az országában, mivel az elnöki mandátuma műjus 20-án törvény szerint lejárt. Nem igaz az, hogy az ukrán törvények tiltják a választásokat rendkívüli állapot idején és így a jelenlegi elnöknek hatalomban kell maradnia addig míg véget nem ér a konfliktus. Az ukrán alkotmányban ilyen passzus nem szerepel, éppen ellenkezőleg, a törvény úgy rendelkezik, hogy az elnök mandátumának lejárta után, az elnöki jogkört a parlament (Rada) vezetőjének kell átvennie.

Ez is érdekelheti:  Nem kellett sokat várni: Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

Mindazok alapján, amit az orosz elnök mondott a tegnapi napon, és amiről korábban is írtunk itt a NIF felületein, teljesen észszerű és logikus az a kijelentésünk, hogy Ukrajnában Zelenszkij vezetésével pillanatnyilag egy katonai junta uralkodik, még pedig a Nyugat szoros felügyeletével és támogatásával.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij / Fotó: REUTERS/Evelyn Hockstein/

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük