KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kreml: az ukránok saját légvédelmi rakétája csapódott a székesegyházba

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megismételte, hogy hamisak az ukrán állítások arról, hogy az egyik orosz rakéta felelős lenne az odesszai székesegyházban a hétvégén okozott károkért. A Kijevből érkező állítások egyáltalán nem igazak – mondta újságíróknak hétfőn.

“Fegyveres erőink soha nem hajtanak végre csapásokat a társadalmi infrastruktúra célpontjaira, még kevésbé templomokra és hasonló objektumokra” – biztosított. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt mondta, hogy valószínűleg egy ukrán elfogó rakéta volt a hibás, ezt az állítást Peszkov is megerősítette.

A székesegyház vasárnap reggel súlyosan megrongálódott egy orosz rakétatámadás közben, amely több ukrajnai fekete-tengeri kikötőben lévő célpont ellen irányult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök később a nap folyamán közölte, hogy egy orosz H-22-es hajóelhárító rakéta csapódott be a templom oltárába.

Mert az ukránok szerint az oroszok civil célpontokat lőnek…

Az ukrán államfő azt állította, hogy Moszkva “páneurópai kultúránk népét és alapjait” vette célba, és ígéretet tett arra, hogy a templomot újjáépítik, és a költséget Olaszország állja.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta az ukrán vádakat, és később, vasárnap azt közölte, hogy az ország légvédelmi erőinek hozzá nem értése volt a legvalószínűbb oka a károknak.

Oroszország csak katonai célpontokat vesz célba, és ügyel arra, hogy csak a civilektől és kulturális értékkel bíró helyektől távol eső helyszíneket válasszon ki – közölték.

EKÖZBEN AZ UKRÁN KATONAI VEZETŐK “SZÁNDÉKOSAN HELYEZNEK LÉGVÉDELMI ESZKÖZÖKET LAKOTT TERÜLETEKRE”.

Ezt a gyakorlatot a hónap elején az ukrán hadsereg egyik szóvivője ismerte el, aki azt állította, hogy erre azért van szükség, mert az országnak nincs elég nagyobb hatótávolságú légvédelmi rendszere.

Kijev már korábban is Oroszországot vádolta a saját csapatai által okozott károkért. A legnevezetesebb eset tavaly novemberben történt, amikor Zelenszkij azzal vádolta Moszkvát, hogy megölt két lengyel földművest egy határ menti régióban, és megtorlásra szólította fel a NATO-t. Varsó gyorsan elismerte, hogy a lövedéket az ukrán fél lőtte ki.

Ez is érdekelheti:  Trump: A harmadik világháború szélén állunk (videó)

A múlt héten Oroszország támadássorozatot indított ukrán kikötői célpontok ellen, amelyet a hadsereg megtorlásnak minősített Kijev múlt hétfői, a krími hídra mért dróncsapása miatt. A vasárnapi csapásban olyan helyszíneket célzott, ahol “a kijevi rezsim és külföldi szakemberek terrortámadásokat terveztek Oroszország ellen” – közölte a védelmi minisztérium.

Az odesszai székesegyházat 1794-ben alapították, és a császári Oroszország egyik elsődleges keresztény imahelye volt. A szovjet kormány 1936-ban felrobbantotta, miután kijelentette, hogy nincs történelmi értéke. Az épületet 1999-től kezdődően egy évtizeden át restaurálták, majd 2010-ben újra felszentelték.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük