KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Körözik Zelenszkijt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán elnök Oroszországban felkerült a körözött személyek listájára

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton felkerült az orosz belügyminisztérium körözési listájára. Az, hogy pontosan milyen bűncselekménnyel vádolják, egyelőre még nem világos – számol be a Russia Today.

A minisztérium honlapja szerint az ukrán elnököt az orosz büntető törvénykönyv egyik cikke alapján körözik. A nyilvánosságra hozott információ tartalmazza tartalmazza Zelenszkij teljes nevét és fényképét, valamint születési helyét és idejét. Az ellene folyó büntetőeljárásról azonban nincsenek nyilvános adatok.

Egy nappal korábban Alekszandr Litvinyenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője is felkerült Oroszország körözési listájára. Ő márciusban vette át a tisztséget elődjétől, Alekszej Danilovtól. A vád részleteit az ő esetében sem határozták meg.

Áprilisban Litvinyenko azt hangoztatta, hogy dróncsapásokat kell indítani mélyen orosz területen belül, hogy „nyomást gyakoroljanak” Moszkvára. Ezt a taktikát Kijev stratégiájának kulcsfontosságú elemeként jellemezte.

Moszkva többször is azzal vádolta Kijevet, hogy terrorista módszereket alkalmaz a konfliktus során. A múlt hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt állította, hogy a Zelenszkij által az orosz polgári infrastruktúra elpusztítására irányuló fenyegetések bizonyítják az ukrán kormány terrorista szándékait.

Peszkov az elnöknek a krími híddal kapcsolatos kijelentéseire reagált, amely már két nagyobb robbantásos merénylet célpontja is volt, és amelyekben több civil személy is életét vesztette.

Pjotr Porosenko volt ukrán elnököt szombaton szintén rátették a körözési listára. Az ellene indított eljárásról szintén nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Porosenko 2014 júniusában lépett hivatalba, amikor a Majdan-puccs utáni ukrán kormány katonai erővel próbálta meg letörni a Donyeck és Luganszk megyei felkelést. Ő volt az, aki aláírta a minszki megállapodásokat is, amelyek célja Kijev és a két donbásszi köztársaság közötti béke megteremtése volt. A két donbásszi köztársaság nem volt hajlandó elismerni a puccs után létrejött kormányt.

Ez is érdekelheti:  A legerősebb osztrák párt listavezetője szívesen látná Orbán Viktort az EP élén

Porosenko 2023-ban azt állította, hogy a megállapodásokat arra használták, hogy időt nyerjenek Ukrajna felfegyverzésére. A volt elnök inkább a NATO-hoz fordult, hogy felkészüljön egy konfliktusra a köztársaságokkal ahelyett, hogy hogy a minszki megállapodások értelmében a béke megteremtésésnek útját követte volna követte volna.

Pénteken Ukrajna volt pénzügyminisztere, Alekszandr Slapak és az ország volt központi bankjának vezetője, Sztepan Kubiv is felkerült Oroszország körözési listájára. Bár büntetőügyük részletei az ő esetükben sem világosak, az orosz nyomozóbizottság korábban mindkét volt tisztségviselőt azzal vádolta meg, hogy 2014-ben Kijev finanszírozta a Donbassz elleni katonai fellépést, amiben az ukrán fegyveres erők lőni kezdték a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok lakott területeit.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen_ Volodimir Zelenszkij, aki a The Time magazin címlapján így szerepelt, mint az év embere 2022-ben

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük