KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kormányinfó: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor miniszterelnök az év utolsó Kormányinfóján nemzetközi sajtótájékoztatót tart, melyet élőben itt lehet figyelemmel kísérni.

Megkezdődött a 2023-mas év utolsó Kormányinfója! – Összefoglaló a Mandinerről

A miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztató megnyitóján elsőként mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres újévet kívánt. A 2023-as évről szólv a miniszterelnök elmondta: a kormány az idei évet a küzdelmek évének látta.

Itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetettség, a migráció, az infláció és Brüsszel”

– sorolta a magyar miniszterelnök.

A kormányfő a küzdelmek említett színterei kapcsán elmondta: a kormány céljai világosak voltak. A háború kapcsán az, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, az Európában felerősödött terrorfenyegetettség kapcsán az, hogy azt mindenképpen tartsuk távol hazánktól, a migráció esetében annak megfékezése, az inflációéban annak letörése, Brüsszel esetében pedig a megegyezés volt a kormány célja.

„Az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetettség kérdésében sikerrel jártunk, amit célul tűztünk ki, azt el is értük” – értékelt a miniszterelnök. A kormányfő szerint ugyanakkor nemcsak a kormány, hanem a magyar családok számára is küzdelmes volt az év. A háború a szankciókat, a szankciók az energiaárak emelkedését  hozta magával, ami pedig veszélybe sodorta a nyugdíjak és bérek értéket – emlékeztetett a miniszterelnök.

„A nyugdíjak értékét teljes egészében sikerült megvédeni”, és a reálbérek féléves csökkenését is igyekszik a kormány év végére egy százalék alá csökkenteni – tájékoztatott a kormányfő. Rámutatott arra is:

A cél a ’24-es évet illetően pedig az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a poltika középpontjában.”

Ha a 2023-mas évben az eddig elért eredmények megvédése volt a cél, a 2024-es évtől a kormány azt reméli, hogy már az előrelépés érdekében dolgozhat az egész ország – tette hozzá a miniszterelnök. „Amit a kormány ennek érdekében tenni tud, az részben már bejelentésre került” – fogalmazott Orbán Viktor.

Mint részletezte: „abban bízunk, hogy a CSOK Plusz sok tízezer család számára jelent előrelépési lehetőséget”, elfogadták a minimálbérek 10, illetve 15 százalékos emelésére vonatkozó megállapodást, a „nyugdíjak értékét garantáljuk”, sőt, még némi emelkedés is bekövetkezhet – fogalmazott a miniszterelnök. Valamint mint fogalmazott:

ha a feltételek teljesülnek – és ehhez közel vagyunk –, akkor egy három éves bérfejlesztési programot is meg tudunk indítani a tanárok és az óvónők esetében”

– jelentette be Orbán Viktor.

Mik lesznek a kormány politikai céljai a 2024-es évben?

A következő év politikai céljai kapcsán a miniszterelnök rámutatott: az EP-választás lesz a fókuszban.

„A ’24-es választásoknak az a célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a vezetői hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett”

– fogalmazott a kormányfő.

Ez is érdekelheti:  Le Pen: Macron felelőtlen és hadvezért játszik

A 2023-as év tehát a küzdelmek, a 2024-es a nagy tervek éve lesz és EP-választás éve is, ahol „megpróbálunk Brüsszelben egy jelentős politikai változást elérni, így tekintünk a 2024-es évre, ha a részletekre kíváncsiak, akkor állok rendelkezésükre” – zárta szavait a miniszterelnök.

***

Néhány mondatos összefoglalónk Orbán Viktor válaszaiból, amelyeket a sajtó kérdéseire adott

A migrációs paktumot illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: a magyar minta az egyetlen működős szabályozás, amely szerint az EU-ba történő belépés kapcsán az érkezőknek az EU-n kívül kell megvárnia, amíg döntés születik belépési szándékukról.

A lengyel köztévénél zajlott események kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy valami történik a nyugati demokráciákban, ami nincs rendben, és emiatt lehet aggódni.

Orbán Viktor az ukrajnának szánt 50 milliárd euró kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, az unió olyan pénzből adna támogatást Ukrajnának, amely nem létezik, hiszen a Bizottság közös hitelfelvételből finanszírozná azt. A miniszterelnök szerint értelmes időkeretre lenne szükség a támogatás kapcsán, hiszen hazánk álláspontja szerint nem szabadna az uniós költségvetésen keresztül odaadni ezt a pénzt Ukrajnának. Hazánk nem szeretne részt venni a közös hitelfelvételben.

A magyar szavazati jogról szólva kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról téjékoztatott, hogy annak elvesztésének veszélye nem áll fenn. Az Európai Bizottság kimondta: a magyar igazságszolgáltatási rendszer rendben van, így nincs ok arra, hogy felfüggesszék hazánk szavazati jogát. Hozzátette azt is: hazánk Ukrajnával kapcsolatos döntéseit semmilyen pénzügyi kérdéshez nem lehet kötni.

Az Origo kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: úgy látja, hogy Magyarország próbál együttműködni az EP-vel, utóbbi azonban zsarol, amit már el is ismert, míg az EU-s kormányfők csak néznek. Egy ilyen helyzetben a kormányfő meg fogok tenni mindent, hogy érvényesítse Magyarország érdekeit.

Az Ukrajna EU-s csatlakozása kapcsán megindított tárgyalásokat illetően hazánknak nem az a célja, hogy nemet vagy nemeket mondjon az EU-ban, hanem az, hogy jó döntések szülessenek.

A svédek NATO-csatlakozása kapcsán Orbán Viktor leszögezte: nincs közös megállapodás a törökökkel, a korábbi finn tapasztalatok kapcsán a „magyar képviselőknek nincs nagy gusztusa” a döntéshez.

A béketárgyalásokat illető kérdés kapcsán Orbán Viktor rámutatott: béketárgyalások eredményéről csak egy tűzszünetet követően lehet majd beszélni, először tűzszünetre van szükség, minél hamarabb.

Ukrajna NATO-csatlakozását illető kérdésre válaszolva Orbán Viktor rámutatott: a háborúban álló ország csatlakozása azt jelentené, hogy minden NATO-tagállamnak be kellene lépnie az orosz-ukrán háborúba Ukrajna oldalán, ez a NATO-szerződésekből következik. Magyarországnak viszont nem érdeke belépni egy véres háborúba.

Ez is érdekelheti:  Svédország NATO-csatlakozása árt az európai biztonságnak

Az izraeli háború kapcsán kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: Izrael stabilitása európai és magyar biztonsági érdek, éppen ezért Magyarország eszerint jár el. Sajnos több uniós ország még nem osztja hazánk véleményét – tette hozzá.

A V4-es együttműködést illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a cseh elnökség derülhet ki, hogy életképes e a V4-es együttműködés.

A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán kérdésre válaszolva a miniszterelnök felidézte: a 2022-es választáson jelentős, több száz millió forint, több millió dollár jelent meg Magyarországon, különböző jogi kiskapuknak köszönhetően. „Valamit csinálni kell” – szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy nem várhatja el senki a tétlenkedést.

Nyilvánosság és transzparencia, ezt szolgálja a törvény”

– húzta alá a miniszterelnök.

A határvédelmet illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: a határzárat illető politikai álhírek nem felelnek meg a valóságnak. Ez a határzár jelenleg csak Szerbia felé zár, ez okozhatja a különböző migránshullámok mértékének ingadozását. Aláhúzta: mindenkinek méltányolnia kell a határvédelmet ellátó erők munkáját. Ehhez kapcsolódóan Románia schengeni övezethez való csatlakozása kapcsán a kormányfő elmondta: segíteni szeretné a románokat a csatlakozásban.

A gyermekvédelmi törvényt illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: egyszerre egy csatát vívnak, ez jeleneg a szuverenitásvédelmi törvényhez kapcsolódik. A gyermekvédelmi törvény kapcsán is

A családtámogatásokat illetően a miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: ki kellett alakítaniuk egy sorrendet, ennek elejére került a CSOK Plusz,

a kormányfő feltett szándéka ugyanakkor, hogy a ciklus vége előtt törvénybe iktassák a háromgyermekes anyák SZJA-mentességét.

A Mandiner kérdésére válaszolva Orbán Viktor a ferihegyi reptér visszavásárlását illető helyzet kapcsán a miniszterelnök arról tájékoztatott: hatalmas verseny zajlik a turizmust illetően a világban, amivel kapcsolatban a repülés kulcskérdés. Mint a reptér visszavásárlásáról szólva tájékoztatott: „ezt én egy befejezett ügynek gondolom dacára annak, hogy úgy beszélünk róla, mintha nyitott lenne.

Ez egy befejezett ügy, csak a technikai részleteket kell lezárni.”

Donald Trump kizárása kapcsán Orbán Viktor mintegy üzent Amerikába is: „Sürgősen hagyják abba a kioktatásunkat!” – fogalmazott a magyar kormányfő.

A főpolgármester-választás kapcsán kérdésre válaszolva

a miniszterelnök a Fidesz elnökeként elmondta: márciusig nevezi meg főpolgármester-jelöltjét a Fidesz.

A magyar gazdaságpolitikai legfőbb eredményeként Orbán Viktor kérdésre válaszolva leszögezte: 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ami 1 millióval több, mint 2010 előtt volt.

Az üzemanyagok jövedéki-adójának január elsejétől életbe lépő emelése kapcsán a miniszterelnök leszögezte: a magyar kormány egyáltalán nem szeretné megemelni azt. Azért kell emelni az üzemanyagok jövedéki adóját, mert az uniós előírások ezt megkövetelik – mutatott rá a kományfő.

Pintér Sándor munkáját illető kérdésre válaszolva Orbán Viktor leszögezte: Pintér Sándor jól végzi a munkáját.

Kárpátalját illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a kormány célja, hogy az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek kaphassák vissza 2015 előtt meglévő jogaikat. Ha ez megtörténik, az egy nagyon kedvező helyzet lesz az ott élő magyarok számára.

Ez is érdekelheti:  Összecsaptak Macron rendőrei és a francia gazdák (videó)

Az EP-választást illető kérdésre válaszolva a kormányfő rámutatott, hogy az EU-ban jelenleg elviselhetetlenül rosszul mennek a dolgok. Az uniót a jólét és biztonság elérése érdekében hozták létre, ehhez képest az EU határainál háború dúl, a gazdasági helyzet nem javul és az eddig elért eredmények megvédése is nehezére esik az EU jelenlegi vezetésének. A brüsszeli elit ugyanazt gondolja mindenről, ebből szeretnék kibillenteni a pártstruktúrát.

Az egészségügyet érintő kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: az Orvosi Kamara kezdeményezését a hálapénz eltörlésére vonatkozóan nem méltányolja eléggé a nyilvánosság, pedig a kormányfő szerint történelmi lépés volt. Az állami és magánegészségügyi ellátás kapcsán Orbán Viktor válaszában arra is kitért, hogy a kétféle rendszer rendeződése zajlik, ami hosszú évekig is eltarthat.

Külpolitikát illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, nem külső kényszerek hatására cselekszik a nemzetközi politikában.

A polikusok fizetésemelését illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: ha nem emelkednek a fizetések, a politikusok bére sem emelkedhet, ezt egy világos, átlátható rendszer szabályozza Magyarországon.

Ukrajna újabb uniós csatlakozását illető kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: rossz döntésnek tartja, hogy megkezdődnek a tárgyalások Ukrajnával, de el tud képzelni olyat, hogy ezt jól is lehessen csinálni.

Borkai Zsolt győri indulása kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: nem győri szavazópolgár, ha az lenne, másik lehetőséget keresne magának.

Ukrajna anyagi támogatása kapcsán a kormányfő ismét leszögezte: azt nem tartja értelmes javaslatnak, hogy a támogatás közös hitelfelvételből történjen.

A nemzetközi sajtótájékoztató véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük