KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról – közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Tavaly valamivel több mint ezer amerikai katona tartózkodott két nigeri bázison. Az ország középső részén, Agadez közelében lévő, 201-es légi bázist, amely drónokat üzemeltet, több mint 100 millió dollárért építették.

Ez is érdekelheti:  Afrika: Niger kiutasította a francia nagykövetet

2018 óta a bázist az Iszlám Állam fegyveresei és az Iszlám és Muszlimok Támogató Gyülekezete, az al-Kaida társszervezete ellen használták a Száhel-övezetben.

Röviddel azután, hogy 2023. július 26-án puccs történt az országban, a hatalomra került tábornokok felmondták a nyugati szövetségesekkel kötött katonai együttműködési megállapodásokat, kiléptek a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetségéből (ECOWAS) és szorosabbra fűzték kapcsolataikat Oroszországgal.

Ez is érdekelheti:  Egy kicsit bővebben a nigeri helyzetről és annak fontosságáról - az RT-nek nyilatkozott az Afrikai Szabadság Intézet elnöke

Az elkövetkező napokban kétoldalú megbeszélések lesznek arról, hogyan vonják ki az amerikai csapatokat a nyugat-afrikai országból – közölte a neve elhallgatását kérő forrás. Azt is hozzátette, hogy a két ország között fennmaradnak a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok az amerikai csapatok kivonása ellenére is.

 

Kiemelt képen: Mohamed Toumba, a Mohamed Bazoum nigeri elnököt megbuktató katona junta vezetője a támogatóihoz beszél Niameyben, 2023. augusztus 6-án © AP / Sam Mednick

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük