KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kitálalt a pedagógustüntetések szervezője, ez volt a valódi céljuk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

– Orbánnak mennie kell – szögezte le Törley Katalin azon a pódiumbeszélgetésen, amely az Elfogy a levegő című film bemutatóját követte. A Tanítanék Mozgalom vezetője, akivel Gulyás Márton beszélgetett, 

amellett, hogy a miniszterelnök távozását követelte, úgy fogalmazott, hogy mindez azonban nem elég, hiszen láttuk, hogy Kádár is ment, és utána nem sokkal újra kialakult egy autorista, paternalista, abuzív rendszer.

 – Meg kell tanulnunk azt, hogyan állunk szemben egy abuzív hatalommal, azt, hogyan utasítjuk el, hogyan állunk ki a saját jogainkért – mondta Törley, aki szerint lehet mondani, hogy Orbánnak mennie kell, nagyon örülne, ha menne, de akkor 15 év múlva jönne egy Kovács. – Meg kell tanulnunk, hogy az a Kovács, basszus, ne üljön rá a fejünkre – mondta a liberális volt tanár.

A beszélgetés apropóját adó film egyébként egy romániai tanár helyzetén keresztül hivatott bemutatni a magyar oktatás helyzetét. A leírás szerint a gimnáziumi irodalomtanár akkor kerül méltatlan helyzetbe, amikor kiderül, hogy egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló, a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot bemutató filmet ajánlott diákjainak. Gulyás Márton, aki szemlátomást el volt ájulva beszélgetőpartnerétől, meg is jegyezte, hogy

 a filmet állami támogatásból, az Inkubátor program hozzájárulásával forgathatták, de köszönet helyett cinikusan annyit mondott, ez az első és utolsó ilyen film, amit készíthettek.

Az egyébként nem túl magasröptű beszélgetésből az is kiderült, hogy Törley Katalin iskolai asztalán mindig nagy rendetlenség volt, az egyik fiókjában például 15 évnyi, soha meg nem nézett borítékok és papírok voltak, ezeket haza kellett vinnie, amikor elbocsájtották.

A Tanítanék vezetője azt is elmondta, pályafutása alatt volt olyan, hogy egy kamaszkorral is küzdő fiatal az identitását keresve konfliktusba került, támadások érték, és tőle kért segítséget. Törley az elmondása szerint a családok életébe nem avatkozott bele, de a gyereknek megadta a szabadságot, hogy előtte őszintén beszélhessen, és együtt megkeresték a segítség lehetőségét.

15 éve is így  csináltam, és akkor is, mikor már ezek a törvények bejöttek, ami szerint nem is szabad semmi ilyet, az apa férfi, az anya nő kereten kívül bármiről beszélni

– mondta büszkén a volt tanár, aki szerint nem volt célja elvadítani a diákokat a szülőktől, de el kell fordulni a szülőktől ebben a korban, ez a normális.

 – Sosem vagyok biztos abban, amit csinálok, amit állítok, hanem mindig körbejárom, és kételkedem abban, hogy mi van. Ez nem egy könnyű út – mondta.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Törley Katalin (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük