KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína ellenzi az Ukrajna miatti Oroszország ellenes szankciókat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Peking úgy véli, hogy a Nyugatnak foglalkoznia kell Moszkva „jogos biztonsági követeléseivel”

Kína szombaton kijelentette, hogy az ukrajnai hadművelet miatt Oroszországot sújtó nyugati szankciók nem oldják meg a válságot – jelentette ki Wang Yi kínai külügyminiszter német kollégájával, Annalena Baerbockkal folytatott telefonbeszélgetés során. Sok ország szigorú korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben, ami többek között a bankokat, a kereskedelmet és a legnagyobb légitársaságot is sújtotta.

Wang azt mondta,

„Kína nem támogatja a szankciók alkalmazását a problémák megoldására és még inkább ellenzi az egyoldalú szankciókat, amelyeknek nincs nemzetközi jogi alapjuk”.

„Régóta bebizonyosodott, hogy a szankciók nemcsak hogy nem oldják meg a [meglévő] problémákat, inkább újabbakat hoznak felszínre, aminek eredményeként valamennyi gazdasági szereplő csak vesztes lesz ennek során  – tette hozzá.

A miniszter szerint Kína ellenzi mind az erőszak alkalmazását, mind a szankciókat Ukrajnával szemben. Azzal érvelt, hogy Oroszország „jogos biztonsági követeléseit” a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatban „megfelelően kell kezelni”. Moszkva azt mondta, hogy jogilag kötelező érvényű biztosítékokat kell kapnia arra vonatkozóan, hogy a NATO soha nem fogadja el Ukrajnát tagországként és kivonja csapatait Kelet-Európából. Azonban ezeket a követeléseket az Egyesült Államok vezette blokk elutasítja.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU-tagállamok és több más ország új, átfogó szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, miután csütörtökön katonai hadműveletet indított Kijev ellen. Oroszország azzal érvelt, hogy a lépésre az Ukrajnától a 2014-es kijevi puccs után kivált Donyecki és Luganszki Népköztársaság védelmében volt szükség.

Oroszország megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai hadműveletét elítélő határozattervezetét, Kína pedig tartózkodott a szavazástól.

RT nyomán

Kiemelt kép: Wang Yi kínai külügyminiszter egy rendezvényen Rómában, Olaszországban, 2021. © Tiziana Fabi/AFP 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: