Kijevet sokkolta a hír, hogy leállhat az Ukrajnának szánt amerikai segélyezés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház kisebbségi vezetőjének azon állítása, hogy a republikánusok megfékezhetik az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, ha megnyerik a november 8-i félidős választásokat, meglepte Kijevet – derült ki David Arahamija, Volodimir Zelenszkij elnök parlamenti pártjának vezetőjének kijelentéséből.

A hét elején McCarthy azt mondta, hogy bár még mindig “fontos”, de Ukrajna segítése az Oroszországgal szembeni konfliktusban nem maradhat többé a domináns téma a washingtoni napirenden.

“Azt hiszem, az emberek recesszióban fognak ülni, és nem fognak üres csekket írni Ukrajnának. Egyszerűen nem fogják megtenni” – mondta a Punchbowl Newsnak. Az Axios szerdai jelentése szerint ezt az érzést számos más képviselő is osztja.

“Őszintén szólva megdöbbentett minket McCarthy úr ezen megjegyzései” – mondta Arahamija a Financial Timesnak adott szerdai interjújában.

Arahamija szerint a képviselő megjegyzései ellentmondtak annak, ami a júniusi washingtoni személyes találkozójukon elhangzott.

“Néhány héttel ezelőtt küldöttségünk az Egyesült Államokban járt, és találkozott McCarthy úrral. Biztosítottak bennünket arról, hogy Ukrajna kétpárti támogatása az Oroszországgal vívott háborúban továbbra is elsődleges prioritás marad, még akkor is, ha megnyerik a választásokat” – erősítette meg a kijevi tisztviselő.

Arahamija szavai ellentmondani látszottak a Politico szerdai jelentésének is, amely a Fehér Ház meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán kormány megértette, hogy a dolgok megváltozhatnak, ha a republikánusok átveszik az ellenőrzést a Kongresszus legalább egyik kamarája felett a félidős választások után.

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Financial Timesnak azt mondta, hogy az ország továbbra is számít az Egyesült Államok “folyamatos kétpárti támogatására”.

Amikor McCarthy megjegyzéseiről kérdezték, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője biztosítékot adott arra, hogy a Biden-kormányzat “továbbra is együtt fog működni a Kongresszussal, ahogyan az elmúlt hónapokban is tettük, ezekben az erőfeszítésekben, és támogatni fogja Ukrajnát, ameddig csak szükséges”.

Az Egyesült Államok Ukrajna legerősebb támogatója az Oroszországgal fennálló konfliktus február végi kirobbanása óta, fegyverekkel, pénzeszközökkel és hírszerzési információkkal látva el Kijevet.

Washington már 16,8 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Zelenszkij kormányának, beleértve olyan kifinomult hardvereket, mint a HIMARS többszörös rakétavetők, M777-es ágyúk és harci drónok.

Moszkva bírálta ezeket a szállítmányokat, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Kevin McCarthy / Alex Wong/Getty Images

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük