KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev elhalaszthatja az ukrán ellentámadást

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A sokat emlegetett ukrán ellentámadás talán csak idén nyáron indul meg – mondta az ország miniszterelnöke a The Hill című lapnak. Denis Shmigal egyben felszólította Kijev nyugati támogatóit, hogy biztosítsanak több fegyvert, köztük vadászgépeket, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen a csatatéren.

Az amerikai lap által kedden közzétett interjúban Shmigal azt állította, hogy Ukrajna „nem érez nyomást barátaink és partnereink részéről az offenzíva megkezdésével kapcsolatban”. Ehelyett azzal érvelt, hogy az ukrán közvélemény az, amely mielőbbi határozott fellépést követel.

A magas rangú tisztviselő megjegyezte, hogy Kijev támogatói között konszenzus van abban, hogy „100 százalékos, sőt még több százalékos felkészültségre” van szükség az offenzíva megkezdése előtt.

„Ahhoz, hogy felkészüljünk [egy] ellentámadásra, több tüzérségre, lőszerre van szükségünk. Több közép-, illetve közép- és nagy hatótávolságú rakétára van szükségünk, tankokra és vadászgépekre lesz szükségünk” – állította Shmigal.

A miniszterelnök háláját fejezte ki az Egyesült Államok által eddig is nyújtott védelmi támogatásért, ugyanakkor bírálta Washingtont, amiért nem hajlandó belátható időn belül fontolóra venni Ukrajna NATO-csatlakozását.

A The Washington Post kedden a Pentagon állítólag kiszivárgott dokumentumaira hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai hírszerzés februárban szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes lesz-e jelentős területi előnyöket elérni bármilyen ellentámadás során.

Egy állítólag titkos dokumentum szerint Kijevnek jelentős „haderőfejlesztési és fenntartási hiányosságokkal” kellett szembenéznie. A kiszivárgott anyag egy másik része azt jelezte, hogy az ellentámadás élére várt 12 „harcképes” új dandárból ötnek akkor még meg sem kezdődött a kiképzése.

A friss dandárok felénél február végén még nem volt meg a szükséges felszerelés – állította a lap az amerikai hadsereg állítólagos elemzésére hivatkozva.

A Pentagon állítólag a kijevi légvédelem kimerülése miatt is riadót fújt – ez egy másik tényező, amely megakadályozhatja, hogy a várt ellentámadás sikeres legyen, írta a Post.

Bár úgy tűnik, hogy a kiszivárgott dokumentumok egy részét manipulálták, az amerikai védelmi tisztviselők elismerték, hogy az információk legalább egy része „érzékeny és szigorúan titkosított anyag” lehet.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Denis Shmigal ukrán miniszterelnök © AFP / John MACDOUGALL/AF

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: