KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kazettás bombára kazettás bombával válaszolnak az oroszok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Meg is érkezett az orosz válasz arra, hogy a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója múlt pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kazettás bombákat küld Ukrajnának.

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy az oroszok is kazettás bombákat fognak használni. A védelmi miniszter szerint eddig tartózkodtak ezek használatától.

Sojgu szerint nemcsak kazettás bombáik, hanem kazettás lőszereik is vannak, ezek pedig jóval hatékonyabbak az amerikai típusoknál.

A kazettás bombák azért is különösen veszélyesek, mert az apró töltetek közül nem mindegyik robban fel azonnal. A besült bombák évekig komoly veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, mert bármikor felrobbanhatnak.

A tárcavezető újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy ez idő alatt az orosz erők 21 ellenséges repülőgépet és 5 helikoptert lőttek le, valamint 1244 harcjárművet semmisítettek meg, köztük 17 német gyártmányú Leopard harckocsit, 5 francia AMX-10RC kerekes harckocsit, valamint 12 amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet.

Hozzátette, több száz tüzérségi eszközt és különleges harci járművet is sikerült megsemmisíteni. Az orosz légvédelem pedig elfogott 176 HIMARS-rakétát és 27 Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint 483 ukrán drónt ez idő alatt.

A miniszter külön felhívta a figyelmet az ukrán tüzérségnek okozott veszteségekre. Mint mondta, az ukrán hadsereg 403 tűzérségi eszközt, köztük 43 amerikai M777-es tarackot, valamint 46 lengyel, amerikai és francia gyártmányú önjáró tüzérségi eszközt vesztett.

Sojgu beszélt az Ukrajnának szánt amerikai kazettás bombák kérdéséről is. Hangsúlyozta, hogy mindez csak a konfliktus elnyújtását célozza.

Kiemelte, hogy bár Oroszország nem részese a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezménynek, tisztában van azzal, hogy az ilyen fegyverek milyen veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, így tartózkodott ezek bevetésétől „hadművelete” alatt.

Amennyiben azonban az Egyesült Államok kazettás bombákat szállít Ukrajnának, úgy az orosz fegyveres erők válaszlépésként kénytelenek lesznek hasonló harceszközöket bevetni az ukrán csapatokkal szemben.

„Fontos megemlíteni, hogy Oroszország arzenáljában vannak kazettás lőszerek, ahogy szokás mondani minden eshetőségre. Mindemellett ezek jóval hatékonyabbak az amerikai típusoknál, és több, változatos modell áll rendelkezésre” – fűzte hozzá az orosz védelmi miniszter, aki azt is közölte, hogy már most további műszaki és logisztikai intézkedéseket tettek a csapatok és harceszközök ilyen fegyverekkel szembeni védelmére.

vg.hu

Kiemelt kép: Képernyőfelvétel egy, az RT által sugárzott hírrészletből, amely két tartályszerű tartozékot mutatott egy orosz repülőgép szárnya alatt, amelyeket független aktivisták kazettás lőszerként azonosítottak.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: