KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Katonák egy csoportja átvette a hatalmat Gabonban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A gaboni hadsereg mintegy tizenkét tisztje szerdán kora reggel a televízióban jelentette be, hogy átvették a hatalmat.

„A békét védjük meg azzal, hogy véget vetünk a jelenlegi rezsimnek” – mondta az egyik katona a Gabon 24 televíziós csatornának a BBC szerint. Hozzátette, hogy ennek oka a „felelőtlen és kiszámíthatatlan kormányzás, amely a társadalmi kohézió folyamatos romlásához vezet, és amely azzal a kockázattal jár, hogy az országot káoszba sodorja”.

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket – írja az MTI.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a nemrég tartott elnökválasztáson.

A hivatalos adatok szerint az elnököt a szavazatok 64,27 százalékával választották meg újra az ország élére, az ellenzék a választást csalásnak minősítette.

Ali Bongo Ondimba 2009-ben, apja halálát követően került hatalomra. 2019-ben már kíséreltek meg ellene puccsot, akkor a lázadó katonák börtönbe kerültek.

MTI;MN

Kiemelt képen: Ali Bongo Ondimba gaboni elnök a libreville-i Nzang Ayong stadionban 2023. július 10-én, egy nappal azután, hogy bejelentette, a harmadik ciklusra is pályázik az olajban gazdag afrikai ország államfőjeként (Fotó: Steeve Jordan/AFP)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: