KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kárpátalja: Megalázó tanévnyitó a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Aggodalomra okot adó helyzet alakult ki a Munkácsi 3-as számú II. RF magyar tannyelvű Középiskolában. Schink Istvánt, aki 17 évig volt az intézmény igazgatója, az elmúlt 9 hónap alatt, megalapozatlanul kétszer menesztette posztjából a városvezetés – számolt be a TV21 Ungvár.

Két hete a városi tanács illetékes osztálya az iskolai oktatásban tapasztalattal nem rendelkező, magyarul nem beszélő óvoda igazgatónőt helyezett az igazgatói székbe. A napokban egy igazgatóhelyettest is kineveztek, aki szintén nem beszéli a magyar nyelvet. Mindezek az események mind a szülői közösségben, mind a tantestület tagjaiban megdöbbenést és felháborodást váltottak ki. Popovics Béla, az iskola magyar nyelv és irodalom tanára elmondta, csak a törvények és Ukrajna Alkotmánya által biztosított jogaik visszaállítását kérik.

Novák Katalin: Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon

A tanévnyitó ünnepség sem a hagyományoknak megfelelően zajlott. A nemzeti kisebbségek nemzeti szimbólumai használatát szabályozó és engedélyező jogszabályok, az Ukrajna Alkotmányában biztosított jogok ellenére az rendezvényen nem volt kitűzve a magyar zászló és a nemzeti ima sem hangzott el. A szülők és a tanárok az iskola vezetőségével szemben sorakoztak fel, némán tiltakoztak a jogtalan intézkedések ellen.

Maria Pauk, az oktatási intézmény újonnan kinevezett igazgatója a sajtó képviselői kérdéseire válaszolva elmondta, célja, hogy a 3-as iskola Munkács legjobb oktatási intézményévé váljon és úgy gondolja ezt meg fogja valósítani. Egyben hozzátette, idén nem nyitottak ukrán osztályokat, a jövőben ezt a szülői igényektől teszik függővé.

A Munkácsi 3. számú II. RF magyar tannyelvű Középiskola tantestülete és szülői közössége egységes, kitartó és kiáll a magyar közösség törvényadta jogai mellett és abban bízik, hogy mihamarabb rendeződik ez az áldatlan helyzet.

21Tv Ungvár

One thought on “Kárpátalja: Megalázó tanévnyitó a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

  1. EHHEZ CSAK GRATULÁLNI LEHET KATALIN NAGYASSZONYNAK,PEST-VÁRMEGYÉBŐL.EZ AZTÁN EREDMÉNY.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: