KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kahovka-i gátrobbantás: Részben megsemmisült a hersoni gát (videók)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A robbanás következtében pusztító áradások lehetnek, amelyek civilek ezreit fenyegethetik

Az oroszországi Herszon régióban, a Dnyepr folyón, Herszon városától felfelé található Kakhovszkaja vízerőmű gátja jelentős károkat szenvedett kedd reggel.

A kulcsfontosságú infrastruktúra felső része „egy csapás következtében megsemmisült” – erősítette meg a RIA Novosztyinak Vlagyimir Leontyev, Novaja Kakhovka polgármestere. Míg a gát több zsilipje megsérült, és ellenőrizetlen vízáradatot szabadított el, maga a víz alatti szerkezet ellenállt a támadásnak – állította a tisztviselő.

Leontyev az incidenst súlyos „terrorcselekménynek” minősítette, és elmondta, hogy a vízszint a folyásirányban akár 2,5 méterrel is megemelkedett, de hozzátette, hogy egyelőre nem volt szükség evakuálásra. Megjegyezte, hogy a térségben a korábbi, heves esőzések okozta áradások során magasabb volt a vízszint, de hangsúlyozta, hogy a helyi tisztviselők arra összpontosítanak, hogy segítsék a polgárokat, akik felkészülnek a legrosszabb forgatókönyvre.

„A városban minden szolgáltatás működik, az összes közigazgatási alkalmazott a helyén van. Az áram, a gáz, az internet, a kommunikáció rendelkezésre áll”

– folytatta a polgármester.

A hírek szerint a gátat helyi idő szerint hajnali 2 óra körül érte a támadás. Egy drónról készült videó keringett a Telegramon, amely állítólag a támadás utóhatását mutatja, és a víz a szakadáson keresztül ömlik szét.

Moszkva több alkalommal is Kijevet hibáztatta a Kahovszkaja gát elleni számos támadásért, és arra figyelmeztetett, hogy a gát átszakadása civilek ezreinek halálát okozhatja. Ukrajna viszont azt állította, hogy Oroszország a gát felrobbantását tervezi egy hamis zászlós akció keretében, amelynek célja, hogy Kijevet hibáztassa majd az árvízért.

A folyamatos fenyegetés volt az egyik fő oka annak, hogy tavaly ősszel evakuálták a civileket a térség egyes településeiről, és végül kivonták az orosz erőket Herszon városából a Dnyepr folyó bal partjára.

Orosz katonai és polgári tisztviselők, köztük Vlagyimir Saldo, a hivatalban lévő herszoni kormányzó, akkoriban arra figyelmeztettek, hogy a régió számos területét, köztük Herszon városát is elöntheti a víz, ha a Kahovszkaja gátat lerombolják.

A Herszon régiót október elején hivatalosan Oroszország részévé nyilvánították, a Zaporozsjei régióval, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal együtt, miután a népszavazásokon az ott élők elsöprő többséggel támogatták a csatlakozást. Kijev és nyugati támogatói a szavazásokat „csalásnak” minősítették, és megfogadták, hogy minden lehetséges eszközt igénybe véve is, de visszaszerzik a területeket.

Ukrajna már fontolgatta a gát felrobbantását, hogy megbénítsa a Herszon városát védő orosz erőket – sőt, „egy HIMARS hordozórakétával próbacsapást is végrehajtott az egyik zsilipre” – ismerte el a Washington Postnak adott decemberi interjújában Andrej Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság egykori vezetője.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: