KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Julian Assange hazaérkezett Ausztráliába (videó)

A WikiLeaks társalapítója, Julian Assange megérkezett hazájába, Ausztráliába, néhány órával azután, hogy hivatalosan is elfogadta a vádalkut egy amerikai bíróságon az Észak-Mariana-szigeteken. Assange-t azzal vádolták, hogy illegálisan szerzett meg és hozott nyilvánosságra nemzetbiztonsági anyagokat, amelyek állítólagos amerikai háborús bűncselekményekre világítottak rá.

A Saipanról induló VJT199-es charterjárat helyi idő szerint szerda este, hatórás út után landolt a canberrai repülőtéren. Assange-ot felesége, Stella, édesapja, John Shipton, valamint a rajongók és újságírók tömege fogadta.

Elkísérte őt Ausztrália amerikai nagykövete, Kevin Rudd, Stephen Smith brit főbiztos és ügyvédje, Jen Robinson.

A WikiLeaks szerint Assange néhány órával érkezése után sajtótájékoztatót tart.

Assange korábban a nap folyamán egy amerikai bíróságon Saipanban bűnösnek vallotta magát egyrendbeli, nemzetvédelmi információk megszerzésére és terjesztésére irányuló bűnrészességben, és öt évre ítélték – ezt az időt azonban már letöltötte a londoni Belmarsh szigorúan őrzött börtönben.

Az alku részeként az Egyesült Államok beleegyezett abba is, hogy ejtse a kiadatási kérelmét, ugyanakkor követelte, hogy Assange utasítsa a WikiLeakset a szerverein vagy eszközein tárolt titkos információk eltávolítására.

Számos szakértő és a szólásszabadság védelmezője úgy gondolja, hogy Assange-ot „kényszerítették”, hogy bűnösnek vallja magát, és eleve nem lett volna szabad vádat emelni ellene.

Stella Assange korábban azt nyilatkozta, hogy férje szabadulása után a legfontosabb prioritás az lesz, hogy „újra egészséges legyen”, mivel „öt éve szörnyű állapotban van”, utalva a börtönben töltött időre. Azt is bejelentette, hogy férje a bűnössége beismerését követően elnöki kegyelmet kér majd.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen Julian Assange találkozik feleségével / Fotó: Russia Today

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük