KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

JP Morgan vezére: Katasztrófa fele halad az USA gazdasága

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai gazdaság a katasztrófa felé halad, mivel az eddigi felhalmozott hatalmas államadósság egyre csak nő – jelentette ki Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a Fox Newsnak adott interjúban.

Az ország legnagyobb bankjának vezérigazgatója szerint a kormánynak sürgősen kezelnie kell ezt a helyzetet, mielőtt az súlyos gazdasági válságot okozna.

„Ez egy szakadék, látjuk a szakadékot” – mondta Dimon.

„Körülbelül 10 év múlva következik be az összeomlás, mi pedig 60 mérföld per órával száguldunk [ebbe az irányba]”.

A vezérigazgató egyetértett Paul Ryan volt képviselőházi elnök véleményével, aki a hólabdaként növekvő adósságot „a valaha volt legkiszámíthatóbb válságnak” nevezte.

Az amerikai államháztartás szövetségi adóssága december végén történelme során először haladta meg a 34 billió dollárt. Ez most körülbelül 102 ezer dollárt tesz ki egy átlagos háromtagú amerikai család számára. Az adósság mértéke csak 2023-ban több mint 4 billió dollárral nőtt.

Az USA teljes államadóssága nagyjából Kína, Németország, Japán, India és az Egyesült Királyság GDP-jének együttes össtegének felel meg – mutatott rá a Peter G. Peterson Alapítvány.

A hét elején Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy az amerikai államadósság abszolút szintje „ijesztő számnak” tűnik.

„Eddig ez [az államadósság] viszonylag jól kezelhető volt” – mondta, és lépéseket sürgetett „annak biztosítására, hogy a hiány csökkenjen és kezelhető szinten maradjon”.

A hatalmas összeg oka, hogy a szövetségi kormány sok hitelezőnek tartozik, köztük magánszemélyeknek, állampolgároknak és külföldi befektetőknek, valamint külföldi államoknak továbbá nagy pénzügyi alapoknak. Washington továbbra is kölcsönöket vesz fel, hogy fedezze a több mint 20 éve folyamatosan fennálló és növekvő költségvetési hiányt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Jamie Dimon, a JPMorgan Chase elnök-vezérigazgatója. © Global Look Press / Rod Lamkey

Ez is érdekelheti:  Hatalmas szívás a Momentumnak, kibuktak a Fővárosi Közgyűlésből

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük