KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Izrael lebombázta Damaszkuszban az iráni konzulátust

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található – közölte a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna.

Az al-Hadasz arról számolt be, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők.

A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg épülete teljesen megsemmisült.

Egy libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Az SNN iráni hírügynökség időközben megerősítette Zahedi halálát.

A Tasznim iráni hírügynökség szerint Zahedi dandártábornok volt felelős a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni hadműveleteiért. Zahedi, aki 2006-tól 2008-ig a gárda szárazföldi erőinek parancsnoka volt, 2007-ben felkerült az ENSZ szankciós listájára Teherán nukleáris programja miatt.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és az épületrész földszintjén található nagyköveti rezidencia voltak.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam iráni hírtelevízió is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. A nagykövet a történtekre reagálva kijelentette, hogy Teherán kemény választ fog adni.

Az iráni állami televízió közölte, hogy a halottak között több diplomata van.

„Szíria határozottan elítéli az ártatlan emberek életét követelő aljas izraeli terrortámadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen”

– jelentette ki a helyszínre látogató Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter. Hangsúlyozta:

„Izrael agressziójával nem tudja befolyásolni Irán és Szíria viszonyát.”

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít.

Ez is érdekelheti:  Irán megfenyegette az Egyesült Államokat

A SANA szíriai állami hírügynökség hétfői közlése szerint a légvédelem „ellenséges célpontokat” semmisített meg Damaszkusz térségében.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a Gázai övezeti háború kitörése óta fokozta szíriai támadásait.

MH

Kiemelt kép: AFP/Louai Beshara

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük