KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Itt van Törökország háborús bejelentése

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő újságírók előtt a török média szombati jelentése szerint. A török külügyminisztérium közben szombaton bejelentette: Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét.

Erdogan úgy vélte, az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, és ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma” az Unióban.

Szerinte az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, „adósságuk” van a holokauszt miatt.

Erdogan pénteken beszélgetett újságírókkal Kazahsztánból hazafelé tartva, a repülőgépen.

Nyilatkozatában ismét kitért arra a fogadkozására, hogy megszakít minden kapcsolatot Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel az izraeli hadsereg Gázai övezeti hadműveletei miatt.

Netanjahu már nem olyan ember, akivel mi tárgyalni tudnánk – fogalmazott Erdogan. Hozzátette azt is, hogy nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Izraellel, mert a teljes szakítás szerinte a nemzetközi diplomáciában lehetetlen volna.

A török államfő elmondta: Ibrahim Kalin, a török hírszerzés vezetője folyamatosan egyeztet az izraeli hatóságokkal és a palesztin Hamász vezetőivel is annak érdekében, hogy véget vethessenek a háborúnak.

Erdogan szerint Netanjahu felelős elsődlegesen a vérontásért, és „már elvesztette saját állampolgárainak támogatását is”.

Erdogan bejelentette: Ebrahim Raiszi iráni elnök november végén Törökországba látogat, hogy a gázai helyzetről egyeztessen.

A török elnök kiemelte, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közelgő rijádi csúcstalálkozóján meg fogják vitatni, miként tudnák kieszközölni tűzszünet létrejöttét a Gázai övezetben.

A török elnök kitért arra is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de megjegyezte, hogy Stockholm szerinte még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

A török külügyminisztérium közben szombaton bejelentette:Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét, tiltakozásul „a Gázai övezetben élő civilek folytatódó izraeli bombázása” következtében kialakult „humanitárius tragédia” miatt.

A külügyi tárca közleményében kifogásolta, hogy Izrael saját döntésének igazolása érdekében „nem hajlandó meghallani azokat a hangokat, amelyek tűzszünetet és a humanitárius segélyek akadálytalan célba jutását szorgalmazzák”.

Origo

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük