KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Joe Sullivan szerint a BRICS+ véget vethet a dollár dominanciájának

Joe Sullivan, a Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának korábbi különleges tanácsadója szerint az amerikai dollárnak egyre nagyobb kihívást jelentenek a BRICS-országoknak, a nemzeti valuták használatának fokozására irányuló erőfeszítései és a tervezett bővítés miatt.

A Foreign Policy magazinban a hét elején megjelent cikkben Sullivan arra utalt, hogy a BRICS valószínűleg még akkor is kiiktatja a dollár hegemóniáját a globális kereskedelemben, ha a BRICS-nek nem lesz közös valutája.

A BRICS jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában, de jövő januárban csatlakozik hozzá Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Becslések szerint a kibővített csoport, amelyet Sullivan BRICS+ néven emleget, 2040-re a globális GDP közel felét fogja kitenni.

„A BRICS+ a globális dél gazdasági államalkotását a 20. századból a 21. századba hozhatja… A 21. században a nem nyugati gazdasági blokkok, mint a BRICS+, befolyást szerezhetnek a Nyugat felett… A huszadik századi olajembargók idejétmúltnak, sőt jelentéktelennek tűnhetnek a 21. századi kereskedelmi és pénzügyi akciókhoz képest, amelyeket a BRICS+ elméletileg most már irányíthat” – mondja Sullivan.

Megjegyzi, hogy a blokk eredeti tagjai közül három – Brazília, Kína és Oroszország – a nemesfémek és ritkaföldfémek jelentős exportőre. Egyiptom, Etiópia és Szaúd-Arábia – a Szuezi-csatornát, egy kulcsfontosságú kereskedelmi ütőeret körülvevő három ország – csatlakozásával a blokk a globális kereskedelem 12%-át fogja felügyelni. Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, amelyek jelentős fosszilis tüzelőanyag-exportőrök, nagyobb súlyt adnak a csoportnak az árupiacokon. Emellett Szaúd-Arábia több mint 100 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt birtokol, ami „kiszélesíti a BRICS+ rendelkezésére álló gazdasági befolyását a pénzügyi részesedésekben” – állítja Sullivan.

Eközben a BRICS-országok aktívan fokozzák a nemzeti valuták használatát a kölcsönös kereskedelemben, sőt jelezték egy új közös kereskedelmi valuta bevezetésének lehetőségét is. Bár egy ilyen valuta még mindig csak folyamatban van, Sullivan szerint a BRICS+-nak még e nélkül is megvan az ereje ahhoz, hogy megtörje az amerikai dollár dominanciáját.

Ez is érdekelheti:  Melania Trump: "Emelkedjünk a gyűlölet, a vita, és az erőszakot szító egyoldalú eszmék fölé"

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: illusztráció / Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük