KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ismét orosz tengeri blokád alá került Ukrajna

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz hadsereg szerdán új hajózási figyelmeztetést adott ki a Fekete-tengerre, amelyben a nemzetközi vizek egyes területeit „átmenetileg nem biztonságosnak” nyilvánította a hajók számára. A hadsereg emellett azt tanácsolta a tengerészeknek, hogy ne próbálják meg elérni az ukrán kikötőket, és kijelentette, hogy csütörtöktől kezdve minden oda tartó hajót potenciális hadianyag-szállítóként kezelnek.

Ezért az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkbe eljutni próbáló hajóknál, a lobogó szerinti államot úgy fogják tekinteni, hogy az „részt vesz az ukrajnai konfliktusban a kijevi rezsim oldalán” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

A hadsereg közölte azt is, hogy a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek bizonyos területeit hajózás szempontból „átmenetileg nem biztonságosnak” nyilvánítanak. A területek a vízi út északnyugati és délkeleti részén találhatók – jegyezte meg a hadsereg, hozzátéve, hogy a meglévő eljárások szerint előírt összes szükséges navigációs figyelmeztetést már közzétették.

„A fekete-tengeri kezdeményezés és a tengeri humanitárius folyosó megszüntetésével 2023. július 20-án, moszkvai idő szerint 00:00 órától minden, a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó hajó potenciális katonai teherszállítónak minősül”

– hangsúlyozta a hadsereg.

Az új korlátozások de facto újra bevezetik az Ukrajnával szembeni orosz tengeri blokádot, amelyet az úgynevezett fekete-tengeri gabonamegállapodás értelmében 2022 júliusában oldottak fel. Az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodás lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos szállítását a fekete-tengeri folyosókon keresztül a Moszkva és Kijev közötti konfliktus alatt. Moszkva hétfőn lépett ki az egyezségből, arra hivatkozva, hogy a Nyugat nem tartotta be az Oroszországnak a megállapodás keretében tett ígéreteit, beleértve az Oroszországból származó gabona és műtrágya exportjának újbóli engedélyezését.

Az elmúlt két napban Oroszország emellett fokozta cirkálórakéta- és öngyilkos dróntámadásait Ukrajna ellen, a kifejezetten Odessza és annak környékén lévő célpontokat, vagyis az ország kulcsfontosságú kikötővárosát. A csapásokat megtorlásul rendelték el a krími híd elleni újabb ukrán támadásra adott válaszként, amely ugyanakkor egybeesik a gabonaüzlet felmondásával.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: gabonaszállító hajók / Getty Images / bfk92

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: