TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ilyenek lesznek az „új” mindennapok Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna lakóinak azt tanácsolták, hogy szokjanak hozzá a hideghez és a sötétséghez – írja az Financial Times (FT). A konfliktus miatt az ország energetikai infrastruktúrája súlyosan károsodott. Az előrejelzések szerint januárra napi néhány órán keresztül lesznek képesek áramot szolgáltatni a fogyasztóknak.

Oroszország az ukrán erőművek több mint felét kiiktatta vagy elfoglalta, ami országszerte sorozatos áramkimaradásokat okozott, és fokozta az ukrán városok és az uniós fogyasztók áramellátásának jövőjével kapcsolatos félelmeket.

Az ukrán erőművekre mért rakétacsapásokkal és dróntámadásokkal Moszkva az elmúlt hónapokban országos áramszünetekre kényszerítette az energiavállalatokat, hogy egyidejűleg próbálják meg kijavítani a károkat és alternatív ellátási forrásokat találjanak.

Az orosz különleges hadművelet előtt Ukrajna hazai energiatermelése mintegy 55 gigawatt villamos energia volt, az egyik legnagyobb Európában. Ukrán tisztviselők szerint az energiatermelés mostanra 20 gigawatt alá esett a bombázások vagy a területi veszteségek miatt, aminek következtében ezek az erőművek nem működnek.

A szombati támadás öt régióban érte az erőműveket, jelentős károkat okozva

– közölte German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter.

Az uniós fogyasztók által használt földalatti földgáztárolók szivattyúállomásai szintén célpontjai voltak a legutóbbi csapásoknak. Bár ezek a szivattyúk könnyen cserélhetők, a támadások alátámasztják a téli ellátás megbízhatóságával kapcsolatos aggodalmakat – mind a belföldi felhasználás, mind az Európába irányuló export tekintetében.

Katarina Maternova, az EU kijevi nagykövete szerint Oroszország március óta „9,2 GW energiakapacitást” semmisített meg Ukrajnában. Hozzátette, hogy találkozott a tisztviselőkkel, hogy megbizonyosodjon „sürgős energetikai felszerelési igényeikről”, és „segítsen enyhíteni az energetikai infrastruktúrát ért folyamatos orosz rakétatámadások hatását”.

A 2022-2023 telén végrehajtott első orosz légitámadási hullám a villamosenergia-elosztóhálózatot vette célba, amely a tisztviselők és a szakértők szerint viszonylag könnyen javítható volt. A legutóbbi csapások azonban a hő- és vízerőműveket célozzák meg, amelyek javítása, helyreállítása és cseréje sokkal nehezebb és drágább – mondták.

Ez is érdekelheti:  Nehéz beszélgetésre számíthat ma a NATO-főtitkár Orbán Viktorral

Egy ukrán kormánytisztviselő „pusztítónak” nevezte a szombati csapást, míg egy másik szerint az ukránok a nap nagy részét áram nélkül kell tölteniük. Mindkét tisztviselő névtelenséget kért, mivel nem jogosultak a sajtónak nyilatkozni. Egyikük azt mondta, hogy csak a szombati bombázás miatt Ukrajna 1,2 gigawattnyi áram nélkül maradt, és hogy az ország nyugati részén lévő földalatti tárolókból történő gázszállításhoz szükséges infrastruktúra súlyosan megrongálódott.

Arra a kérdésre, hogy az elkövetkező hónapora milyen következményekkel járnak ezek a károk, az egyik tisztviselő nyíltan azt válaszolta: „Meg kell tanulnunk a hidegben és a sötétben élni”.

„Ez lesz az új mindennapi életünk”

– mondta egy másik tisztviselő, az ablakon kívüli sötétségre mutatva, amely a közelmúltbeli rendkívüli áramszünet után mind gyakrabban jelentkezett Kijevben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: © AP Photo / Andrew Kravchenko

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük