KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így igyekszik mosdatni a nyugati média az ukrán neonácikat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Március utolsó hetében az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban több nagy médiában is megjelentek az ukrajnai „Azov-zászlóaljról” szóló hírek, melyekben igyekeztek tisztára mosdatni a közel egy évtizednyi jelenséget, amely egyértelműen bizonyítja az egység náci szimpátiáját és szellemiségét.

Feltételezhetően függetlenül cselekedtek, ennek ellenére ragaszkodtak ugyanazokhoz a formulákhoz, melyek azt sugallják, hogy az egység Ukrajna hősies védelmezője, ezzel szemben az állítólagos „igazi” fasiszták az oroszok.

Az Azov „hősiesítésének és hazafiként történő bemutatása” az orosz hadművelet előtt kezdődött. Például világszerte terjesztettek egy fotót, amely egy AK-47-est a kezében tartó ukrán nagymamáról készült, aki a betolakodók visszaszorítására készült az ezred táborában.

A mosdató csokor első része egy tízperces videóval akarja megcáfolni „valótlanságokat” az ukrán nácikkal kapcsolatban.

Március 29-én a Financial Times (FT) közölt egy hírt, amelyben az Azovot „az országos ellenállás kulcsaként” írta le. Bár elismerték, hogy az Azovot 2014-ben „nacionalista és gyakran szélsőjobboldali politikai beállítottságú önkéntesek hozták létre”, azonban ez az FT-t különösebben nem zavarta.

Azovi eskütétel a nyugat-ukrajnai Invano-Frankivszkban. © Yurii Rylchuk / Ukrinform/Future Publishing a Getty Images

Az egység által használt náci szimbólumokat pedig úgy írják le, hogy azok csupán „néhány zászlóaljtag pogány szimbólumának tekintendőek”. Ezt tényként értelmezik, amiből azonban egy szó sem igaz. A „Fekete Nap” (vagyis németül Sonnenrad, azaz napkerék) konkrétan a Wewelsburg-kastély északi tornyának padlójáról származik, amelyet Heinrich Himmler SS-vezető újított fel és amit több Wehrmacht és SS-ezred is használt. De használták a holland nácik is a második világháború alatt. Ami még ennél is fontosabb, hogy a szimbólumokat az Azov alapítója, Andrij Biletszkij – egy hírhedt fehér rasszista (white power) – választott ki szimbólumként Ezt saját maga állította egy másik sajtóorgánumnak 2014-ben.

FT úgy ábrázolja Stepan Banderát a hírhedt ukrán nacionalistát, – aki valójában együttműködött a nácikkal és részt vett lengyelek és oroszok tömeges meggyilkolásában a II. világháborúban -, mint egy nacionalista vezetőt, aki kiállt a nácik és a szovjetek törekvéseivel szemben a független Ukrajnáért.

Március 29-én a CNN leközölte saját verzióját a történetről, melyből „kiderül” hogy az Azov egy hatékony harci egység, amely jelentős erővel vesz részt a jelenlegi konfliktusban és neonáci beállítottságú múlttal rendelkezik, amelyet nem oltott ki teljesen az ukrán hadseregbe való integrálása.

Az Azov-ezred tagjai és veteránok fáklyákkal vonulnak fel, hogy megünnepeljék Ukrajna védelmezőjének napját Kijevben 2016. október 14-én.

2010-ben Andrij Biletszkij, a Nemzeti Hadtest, az Azov mozgalom politikai szárnyának vezetője állítólag azt mondta: célja „a világ fehér fajainak vezetése egy végső keresztes hadjáratban”. Az Azov-ezred egy, a CNN-nek tett nyilatkozatában kijelentette, hogy „nagyra értékelik és tisztelik Andrij Bileckijt, mint az ezred alapítóját és első parancsnokát, de semmi közük nincs a politikai tevékenységéhez és a Nemzeti Hadtest pártjához. Hozzátéve, hogy a volt parancsnok ilyen kijelentést soha nem tett. A mozgalom ismételten tagadta a fasizmussal, nácizmussal és rasszizmussal kapcsolatos vádakat és azt hangsúlyozták, hogy vannak közöttük különböző hátterű ukránok, de „görögök, zsidók, krími tatárok és oroszok is”.

A CNN egy 2019-es idézetet is előhozott Arszen Avakovtól – a Maidan utáni kormány rendőrminiszterétől –, amelyben azt állítja, hogy a náci kapcsolatok vádja „szándékos kísérlet az Azov és az ukrán hadsereg hiteltelenítésére”. Ez ugyanaz az Avakov, akit Ukrajna főrabbija, Yaakov Bleich azzal vádolt 2014 novemberében, hogy megkérdőjelezhető hírnévvel rendelkező, fasizmussal és jobboldali szélsőségességgel szennyezett ideológiájú embereket nevez ki felelős tisztségekre”

 A The Times a „Hazafiak vagyunk, de nem nácik” című cikkben, melynek címét Jevgenyij Vradnik azovi tisztnek tulajdonítanak, idéznek egy mariupoli Azov-parancsnokot, aki azzal vádolja az oroszokat, hogy ők „a 21. század igazi nácijai”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel a mindig “demokratikus” EU-ban az üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: