KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hülyét csináltak a brit külügyminiszterből az orosz „telefonbetyárok”

Most David Cameron brit külügyminisztert hívta fel, az orosz telefonos duó, egyikük magát Porosenkónak kiadva. A beszélgetésből kiderült, hogy egyelőre nem kap meghívást Ukrajna a NATO-csatlakozásra.

A Vovan és Lexus orosz tréfamesterduóval – akik közül az egyikük Petro Porosenko volt ukrán elnöknek adta ki magát – folytatott telefonbeszélgetésben, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra, Cameron megerősítette, hogy Ukrajna nem remélhet előrelépést a NATO-tagság felé vezető úton, amikor a katonai szövetség vezetői július 9-11-én Washingtonban összeülnek.

Nem lesz meghívás, mert Amerika nem fogja támogatni – mondta Cameron, hozzátéve, hogy azt mondta az ukrán Volodimir Zelenszkijnek, hogy Kijevnek és a Nyugatnak a lehető legjobb nyelvezetet kell találnia a NATO támogatását és az ország esetleges felvételét illetően.

„De nem lehet vita a NATO és Ukrajna között a csúcstalálkozó előtt… Győződjünk meg arról, hogy egységesen megyünk a konferenciára. Nem engedhetünk meg magunknak egyfajta nyilvános vitát arról, hogy Ukrajna hol áll a NATO-val szemben a júliusi csúcstalálkozó előtt”

– mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ő személy szerint támogatja az ország csatlakozását az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz.

„Biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni. De ezúttal nem fogunk odáig eljutni”.

A NATO először még 2008-ban jelentette be, hogy Ukrajna a szövetség tagjává válik, anélkül, hogy pontos ütemtervet adott volna meg. 2019-ben, a néhány évvel korábbi, nyugati támogatású kijevi puccs után Ukrajna hivatalosan is stratégiai céljának nyilvánította a NATO-tagságot. 2022-ben, miután az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódott, és négy korábbi régiója a szomszédos országhoz való csatlakozás mellett szavazott, Ukrajna hivatalosan is kérte a NATO-csatlakozást.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a blokkhoz, amíg katonai konfliktusban áll, miközben széles körben elterjedt az az aggodalom, hogy a lépés közvetlen összecsapást válthat ki Oroszországgal.

Ez is érdekelheti:  Kereszténység és vallásellenesség 2024… Magyarország

Moszkva évek óta figyelmeztet a NATO határai felé történő terjeszkedése miatt, és Vlagyimir Putyin elnök a konfliktus egyik fő okaként Ukrajna csatlakozási törekvéseit említette. A hónap elején Putyin azt mondta, hogy Oroszország kész béketárgyalásokat kezdeni Ukrajnával, amint az kivonul négy korábbi régiójából és semlegességet vállal. Kijev és nyugati támogatói egyaránt elutasították az ajánlatot.

MH

Kiemelt képen: az orosz tréfamesterek: Vlagyimir Vovan Kuznyecov és Alekszej Lexus Sztoljarov. A páros trükkös telefonhívásai korábban Tayyip Erdogan török elnököt és Elton Johnt is kínos helyzetbe hozták / Fotó: AFP/YURI KADOBNOV

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük