KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vitézy Dávid: Karácsony beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte úgy a független magyar bíróságokat, ahogy most ő teszi

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi – írta Vitézy Dávid szerdán a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely azon közlésére reagált, amely szerint a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, nem lesz megismételt választás, így ő marad Budapest főpolgármestere a következő öt évben is.

Vitézy Dávid – aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson – azt írta: „a Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom”.

Karácsony Gergely – aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amelyet végül a választás érvénytelen szavazatainak június 14-i ellenőrzése után 41 szavazattal nyert meg – június 17-én adta be a Kúriának a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérő indítványát.

A főpolgármester szerdai Facebook-bejegyzésében közölte: a Kúria helybenhagyta az NVB döntését, és a döntés értelmében a következő öt évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését”.

Ezt követően Vitézy Dávid úgy reagált: a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben – írta.

Vitézy Dávid „rendkívül aggasztónak” tartja a város szempontjából azt „az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek”.

Ez is érdekelheti:  Melania Trump: "Emelkedjünk a gyűlölet, a vita, és az erőszakot szító egyoldalú eszmék fölé"

Továbbá – mint folytatta – a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket, és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek.

A politikus szerint eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével.

Karácsony Gergely nem megvédte a „Budapest köztársaságot”, hanem „nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város” – írta Vitézy Dávid.

Hozzátette: számára a főpolgármester mai vádaskodó, rágalmazó posztja is ezt bizonyítja. Egy ötéves ciklusát kezdő, újraválasztott, és közgyűlési többség híján a város fejlesztése érdekében a többi frakcióval az együttműködés lehetőségét kereső főpolgármester nem írna ilyeneket, mint ma Karácsony Gergely.

„Magam részéről továbbra is Budapest fejlesztésében, a programom minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében vagyok érdekelt, és ennek szellemében fogok dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben”

– fogalmazott a politikus.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt.

„Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak”

– tette hozzá.

Vitézy Dávid megjegyezte azt is, Karácsony Gergely a lemondásával bármikor előállíthatja azt a helyzetet, hogy új főpolgármester-választás legyen, „ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell”.

 

Kiemelt kép: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük