Hoppá! A Gazprom nem foglalta le a Jamal-Európa gázvezeték kapacitását áprilisra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gazprom a hétfőn közzétett havi adatai szerint nem kötött le további kapacitást a jövő hónapra a Németországba tartó Jamal-Európa gázvezetéken, ami arra utal, hogy Oroszország nem szándékozik növelni az Európába irányuló földgázszállításokat.

Az RBP és a GSA Platform európai gáztranzit-foglalási rendszer adatai azt mutatják, hogy az orosz energiaóriás nem biztosított kapacitást a vezeték lengyelországi szakaszán április hónapra.

A döntés azt mutatja, hogy a Gazprom továbbra is csak szükség szerint használja ezt a tranzitútvonalat, és a napi egyszeri áras aukciókon foglal le extra kapacitásokat – magyarázta a Neftegaz.ru portál. Az iparági forrás hozzátette, hogy a Gazprom az Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon átívelő Jamal-Európa gázvezetéket csak extra útvonalként használja a szállítások kiegyensúlyozásának érdekében. Az e vezeték használatára vonatkozó hosszú távú szerződés 2020 májusában lejárt, és nem hosszabbították meg.

Az európai fogyasztóknak az orosz gázt szállító fő gázvezeték az Északi Áramlat, amely a Balti-tengeren át halad Németországba. Egy másik útvonal az ukrán gáztranzitrendszeren keresztül vezet. Hétfőn azonban törölték az ukrán rendszeren keresztüli többletkapacitások lefoglalásának lehetőségét, mivel Ukrajna nem ajánlott fel szabad kapacitást.

Az Oilprice.com energetikai hírportál szerint az, hogy a Gazprom nem kötött le kapacitást áprilisra a Jamal-Európa gázvezetéken, arra utal, hogy Oroszországnak nem áll szándékában növelni az Európába irányuló földgázszállításait.

Az orosz energiaóriást azzal vádolják, hogy mesterségesen szűkítette az európai gázpiacot, mivel az idei év elején csökkentette a kontinensre irányuló földgázexportját a 2021-es év azonos időszakához képest.

A Gazprom kitartott amellett, hogy nem hibáztatható a földgáz árának emelkedéséért, mivel teljesíti hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, és hozzátette, hogy nem kapott a szerződéses küszöbértékeket meghaladó további mennyiségekre vonatkozó megrendeléseket.

A Gazprom adatai szerint március első két hetében az Európába irányuló gázszállításai tavaly augusztus óta a legmagasabb szinten voltak.

Európa a szükséges földgáz 40%-át Oroszországtól kapja, de most más országokból származó importtal és a megújuló energiaforrások növelésével igyekszik csökkenteni függőségét. Az EU azt tervezi, hogy idén kétharmadával csökkenti az orosz import iránti igényt, és 2030-ig teljesen megszünteti az orosz gáztól való függőségét.

Orosz Hírek

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük