Holnap derül ki, hogy bukik-e a szlovák kormány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csütörtök délutánra halasztották a pozsonyi törvényhozás képviselői az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartandó parlamenti szavazást kedden.

A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom – és néhány további ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Az indítványt azzal indokolták, hogy szerintük „a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni küzdelemmel”.

A bizalmatlansági indítványt közel két hete adták be, parlamenti vitája már a múlt héten lezárult, a voksolást – vélhetően a háttérben folytatódó egyeztetések miatt – eredetileg keddre tűzték ki. Végül azonban egy – a további egyeztetések szükségességével indokolt – képviselői javaslat alapján tovább halasztották. A halasztásról szóló javaslat 77 igen voksot kapott a 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol a kormánykoalíció 74 parlamenti képviselővel rendelkezik.

Bár a voksolás elhalasztása elemzői vélemények szerint javíthatja a háttéralkuk megkötésének és így a Heger-kabinet megmaradásának esélyeit, a pozsonyi kormányzás jövője továbbra is ingatag. Amennyiben a bizalmatlansági indítványt csütörtökön mégis megszavazzák, ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel kormányzó hivatalnokkormány jöhet létre, vagy egy új kormánykoalíció létrehozására kerülhet sor. A végső lehetőség az előrehozott parlamenti választások kihirdetése lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük