KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hímzett álom: ajándék takarók a keresztelőkön

A „Hímezz magyarra” program életre hívói különleges akcióval ünneplik meg Takács István matyó freskófestő születésének 120. évfordulóját 2021-ben.
A „Hímzett álom” projekt keretein belül közel 290 darab kézzel készült egyedi babatakarót adnak át, így a Magyarország területén található összes Takács István-féle templomba kerül majd belőlük. A különleges, népi motívumokkal díszített takarókat keresztelőkön ajándékozzák majd hátrányos helyzetű családoknak.

A „Hímezz magyarra” csoport már elkezdte készíteni azokat az egyedi, népi motívumokkal díszített babatakarókat, amelyek jövőre közel háromszáz hátrányos helyzetű családhoz kerülnek majd. A szimbolikus akció apropója Takács István matyó freskófestő születésének 2021-ben esedékes 120. évfordulója. A művész keze munkáját közel 290 katolikus templom őrzi Magyarországon, így Mezőkövesd után Egerben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Gyöngyösön, Szombathelyen, Ajakon és még megannyi helyen szeretnénk átadni  az úgynevezett “Hímzett álmot”.

Takács István matyó freskófestő egyik munkája
Takács István matyó freskófestő egyik munkája
A szervezők abban bíznak, hogy a különleges hímzett babatakarók segítenek megszerettetni a gyerekekkel a népkultúrát, s még több szülőt bátorítanak arra, hogy őrizzék és mutassák be a magyar hagyományokat az utókornak.

„Elképzelésünket azért az idei Magyar szórvány napján jelentjük be, mert nem titkolt célunk az is, hogy kiegészítő tevékenységet biztosítsunk az elszakított területeken élő kismamáknak és nagymamáknak, hogy minél sokszínűbb legyen a ’Hímzett álom’ nevet viselő tervünk. Tehát pl. a beregszászi takaró beregszemes lesz, míg a torontálvásárhelyi törpe pipacsos motívummal pompázik. Nem titok, hogy Erdély vonatkozásában a sepsiszentgyörgyi Sántha Évi, Hímzés nagykövetünk kreatív elképzeléseire hagyatkozunk. míg a nyugat-európai diaszpórát Kalocsai Krisztina képviseli” – mondta Petrányi-Szöőr Anna ötletgazda.

A “Hímezz magyarra” program életre hívói egyre növekvő aggodalommal figyelik a világjárvány alakulását, emiatt olyan  programokban és üzletben  gondolkodnak, amelyek  nem igényelnek nagy létszámú személyes  jelenlétet, költséghatékonyak, ugyanakkor elősegítik a 15 milliós magyarság lelki összetartozásának élményét, stílusikonuk: Szeleczky Zita, művésznő szellemében.

 

„Amikor karanténba kényszerülünk és nem ölelhetjük meg a szeretteinket, nem marad más hátra, mint az álmodozás arról, hogy újra együtt lehessünk. Ez a derengés szülte meg  a 2020. november 15-én, a Magyar  szórvány napján, Debrecenben  megtartott konferenciánkon megválasztott Hímzés nagyköveteinkkel közös gyermekünket a ’Hímzett álom’ projektet, amely a délvidéki írónő, Topolcsányi Laura ún. ’takaró manó’  elképzelését  fejlesztette tovább” – veszi át a szót a mezőkövesdi Árvai Erzsébet, szakmai vezető.

A szívmelengető, de nem túl drága takarók egyik alkotója és tervezője Réti Éva, a Réthy Fashion KFt. tulajdonosa. Mint elmondta, a puha gyermek-takarókra hímzett zseb kerül, amelybe  benne ül egy ölelhető kismanó. Amikor a kisgyermek magához öleli a hímzett figurát,  magával az adott  népi motívummal ismerkedik meg.

Érdeklődni a Hímezz magyarra Facebook-oldalon és a himezzmagyarra@gmail.com-on lehet.

szeretunkutazni.hu

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor diplomáciai tevékenységét értékeli a Russia Today elemző publicistája

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük