KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hersh: Biden az Északi Áramlat felrobbantását az ukrajnai konfliktus előttre tervezte

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök az Északi Áramlat gázvezetékek lerombolását eredetileg azért tervezte, hogy elrettentse Oroszországot az ukrajnai katonai művelet megindításától – írta kedden megjelent publicisztikájában Seymour Hersh amerikai újságíró. Hersh ugyanakkor azt állította, hogy a szabotázsakcióra később nem azért került sor, hogy elrettentse Oroszországot, hanem azért, hogy kárt okozzon a német gazdaságnak.

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket, amelyek Oroszországot és Németországot a Balti-tengeren keresztül kötötték össze, pontosan egy évvel ezelőtt egy víz alatti robbanássorozatban semmisítették meg. Különböző elméletek születtek arról, hogy ki volt a hibás: a nyugati mainstream média egy ukrán kommandós egységet hibáztatott, Seymour Hersh pedig azt állította, hogy a CIA hajtotta végre az akciót Biden közvetlen utasítására.

A ma közzétett blogbejegyzésében Hersh azt állította, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó 2021 végén egy sor megbeszélést hívott össze, és azzal bízta meg a hírszerzés tisztviselőit, hogy találjanak ki olyan módszereket, amelyekkel elrettenthetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

„A Fehér Ház politikája az volt, hogy elrettentse Oroszországot egy támadástól” – mondta Hersh egyik hírszerzési forrása.

„A feladat, amit a hírszerző közösségnek szabott, az volt, hogy találjanak ki egy olyan módszert, amely elég hatásos ahhoz, hogy ezt elérjék, és hogy erőteljes nyilatkozatot tegyenek az amerikai képességekről”.”

Januárra, amikor az orosz erők az ukrán határon tömörültek, a CIA „megoldotta a problémát” – mondta a forrás. A Balti-tenger alatti csővezetékekre távolról robbantható robbanószerkezetek elhelyezésére vonatkozó tervvel Biden február elején arra figyelmeztetett, hogy Oroszország katonai akciója esetén „nem lesz többé Északi Áramlat 2.”. Véget fogunk vetni neki”.

Biden nyilatkozata után, amelynek elhangzásakor ott volt Olaf Scholz német kancellár is, a vezetékek szabotálásával megbízott CIA-csapat új parancsokat kapott – állította Hersh. Ahelyett, hogy azonnal megsemmisítették volna az Északi Áramlatot, a csapatot arra utasították, hogy a robbanóanyagokat egy későbbi időpontban történő felrobbantáshoz telepítsék.

Ez is érdekelheti:  Floridában találkozhat Orbán és Trump?

„Ekkor értettük meg, hogy a csővezetékek elleni akció nem volt elrettentő, mert a háború folytatódott, de soha nem kaptuk meg a parancsot” – mondta a csapat egyik tagja Hershnek.

„Rájöttünk, hogy a két orosz csővezeték megsemmisítése nem az ukrán háborúhoz kapcsolódik” – folytatta a forrás.

„Hanem része volt egy neokon politikai tervnek, hogy Scholzot és Németországot – a közelgő tél és a lezárt vezetékek miatt – megakadályozzák abban, hogy meghátráljon és engedjen az oroszoknak”.

Hersh korábbi tudósítása szerint a CIA búvárai tavaly nyáron helyezték el a robbanóanyagokat a norvég haditengerészet segítségével, egy NATO-gyakorlatot használva álcaként a térségben. Mire a bombákat szeptemberben működésbe hozták, az Északi Áramlat-1-en keresztül Németországba érkező orosz gáz áramlását Oroszország a nyugati szankciókra válaszul már jelentősen visszafogta, az Északi Áramlat-2-nek pedig soha nem adta meg a Scholz-kormány az üzembe helyezési engedélyt. Mivel azonban a német gazdaság nagymértékben függ az orosz gáztól, Biden állítólag attól tartott, hogy Scholz egy afféle Moszkvával való viaskodást választ majd az Ukrajnának nyújtott egyértelmű támogatás helyett.

„Az Egyesült Államok elnöke inkább látná azt, hogy Németország megfagy, mint [azt], hogy felhagyjon Ukrajna esetleges támogatásával” – magyarázta Hersh az év elején.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Keystone Press Agency/Global Look Press

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük