KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hazánkat dicsérik a szudáni evakuációért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A hétvégi brit evakuálásról szóló hírek reményt adtak nekünk, de kiderült, hogy ez csak a diplomaták számára jelentett megoldást – idézett egy Szudánban ragadt brit állampolgárt a BBC brit közszolgálati televízió. Hozzátette: a helyzet rémálom azoknak, akik hátramaradtak. 

Majd többek között hazánkat dicsérte, mondván sok olyan országról tudni, például Magyarországról és a Dél-afrikai Köztársaságról, amelynek nagykövetségei terveket készítettek állampolgáraik evakuálására.

Egy másik brit állampolgár nem várt tovább kormánya segítségére, és a szudáni munkaadója segítségével szervezett buszos kimenekítést Egyiptomba. „A brit kormánytól semmi sem kapunk” – panaszkodott.

Tovább nehezíti a Szudánban ragadtak helyzetét, hogy az országban komoly infrastrukturális nehézségek uralkodnak, víz vagy internet alig-alig van, így sokan már lenullázták a mobilnetüket is, ami megnehezíti a saját kimenekítésük megszervezését is.

 

 

Öt magyar állampolgár maradt Szudánban

Az európai uniós külügyminiszterek tanácsának üléséről jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A Facebook-oldalán közzétett videójában ismertette, az ülés első rendkívüli napirendi pontja a szudáni helyzet lesz, ezt követően beszámolt a legfrissebb, magyar állampolgárokat érintő fejleményekről.

 

Négy magyar állampolgár megérkezett a Szudánnal szomszédos Dzsibutiba. Közülük hárman a Franciaországgal fennálló evakuációs együttműködés révén tudták elhagyni a polgárháborúba süllyedő országot

 

– ismertette a tárcavezető.

Szijjártó Péter: Újabb tizenöt magyart mentenek ki Szudánból – új fejlemények (videó)

Hozzátette: három magyar állampolgár az ENSZ-szel fennálló evakuációs együttműködés keretében éppen biztonságos helyre tart, illetve további három személy hasonlóan bizonyos, előre meghatározott határátkelők felé halad, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium által delegált konzulok várják majd őket. Ezekről Szijjártó Péter nem kívánt részleteket elmondani. A tárcavezető közölte,

öt magyar állampolgár továbbra is Kartúmban, Szudán fővárosában tartózkodik, velük – ahogyan a telekommunikációs feltételek engedik – folyamatosan kapcsolatban vannak a külügyminisztérium munkatársai, akik kimenekítési lehetőségeket ajánlanak nekik.

A magyar külügyminisztérium a hétvége során is igyekezett megszervezni a Szudánban rekedt magyarok evakuálását. Szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni. Szijjártó Péter hétvégén ismertette, hazánk szorosan együttműködik Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel.

Folyamatos a kimenekítés

A világ más országai szintén azon dolgoznak, hogy kimenekítsék állampolgáraikat Szudánból. Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy vasárnap sikeresen landolt egy francia gép Dzsibutiban, de hétfőn is folytatódott az evakuálás, 388-ra emelve a kimenekített francia polgárok számát. Néhány holland állampolgár a francia kormány által küldött gépen hagyta el Kartúmot, egy másik gép pedig – holland állampolgárokkal a fedélzetén – hétfőn, a kora reggeli órákban szállt fel Szudánból. A német hadsereg jelentése szerint az első három német katonai gép már elhagyta Szudánt, és jelenleg Jordániába tart, összesen 101 kimenekített külföldivel. Olasz és spanyol részről is történt sikeres akció; a spanyol misszió keretén belül argentin, kolumbiai, ír, portugál, mexikói, venezuelai és szudáni polgárokat is sikerült evakuálni. Törökország, mely kulcsszerepet játszik Szudánban, vasárnap kezdte meg az evakuálást. A déli Vád Medani városából autóval szállítja el állampolgárait, miközben egy Kartúm közeli akciót egy közeli robbantás miatt le kellett fújni. A sorhoz az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is csatlakozott.

A brit kormánynak egy komplex és gyors eljárással szintén sikerült több diplomatát és családtagjaikat kimenekíteni, de James Cleverly külügyminiszter szerint a Szudánban rekedt további brit állampolgárok kimenekítése erősen korlátozott.

Az amerikai hatóságok közel száz embert menekítettek ki vasárnap reggel katonai helikopterekkel.

Az amerikai nagykövetség egyelőre zárva tart Szudán fővárosában, Kartúmban, a követség hivatalos Twitter-oldalán pedig az áll, hogy a magánszemélynek számító amerikai polgárok kimenekítése egyelőre nem biztonságos.

Vasárnap számos, az ENSZ égisze alá tartozó jármű és busz hagyta el Kartúmot hosszú, tömött sorokban, rajtuk különböző nemzetiségű állampolgárokkal. A cél Port Szudán a Vörös-tenger partján, nyilatkozta egy Sierra Leone-i kimenekített az AFP hírügynökségnek.

Mi történik Szudánban?

Szudánban a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet hadseregbe való integrálásának javaslata miatt alakult ki komoly belpolitikai feszültség, mely fegyveres konfliktusba torkollt. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO összesítése szerint a belharc idáig több mint négyszáz áldozatot követelt, bár a tényleges szám ennél magasabb lehet, mivel az egészségügyi ellátás nehézkes, a főváros kórházainak többsége pedig nem üzemel az erőszak miatt. A harcok miatt a főváros mellett a nyugati Darfúr régiót is komoly veszteségek érték. Az ENSZ jelentése szerint körülbelül húszezer menekült – főleg nők és gyermekek – sikeresen elérte a szomszédos Csádot.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Folyamatosan zajlik az evakuáció Szudánban (Fotó: Reuters)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: