KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas szívás a Momentumnak, kibuktak a Fővárosi Közgyűlésből

A hivatalos eredmények szerint a Momentum Budapesten 39 471 érvényes szavazatot kapott a fővárosi listán, amivel 4,98 százalékos eredményt ért el. A párt így 144 szavazattal maradt le az 5 százalékos bejutási küszöbtől, és ezáltal egy képviselői hely megszerzésétől a Fővárosi Közgyűlésben. Pedig a választási éjszakán 227-tel több, összesen 39 698 érvényesen kitöltött szavazatot számoltak meg a Momentumnak. De akkor mégis miért lett kevesebb érvényes szavazat?

Így magyarázzák a liberálisok az esetet:

A különbség egy abszurd szabályból fakad, miszerint ha bármelyik szavazókörben több szavazólapot találnak egy urnában, mint ahányan aláírták a névjegyzéket, akkor minden párttól (pontosabban listától) érvénytelenné nyilvánítanak ennyi darab teljesen érvényesen kitöltött és leadott szavazatot. Például Budapest III. kerületének 081-es választókörében 737-en jelentek meg, de itt 7-tel több, 744 fővárosi közgyűlési szavazólapot találtak az urnában.

Honnan jöhetnek ezek a többlet szavazólapok? Általában valamilyen mulasztásból. Lehet, hogy valakinek véletlenül két szavazólapot adtak, például az EP-szavazólap helyett egy második fővárosi közgyűlési szavazólapot. Vagy csak nem íratták alá valakivel, hogy átvette a szavazólapokat. Sokféle emberi hiba történhet, és persze ott van a csalás lehetősége is. De akármi is történt, azzal, hogy minden párttól levonunk valahány szavazatot, csak egy új, szisztematikus torzítást rakunk a rendszerbe, és meghamisítjuk a szavazati arányokat.

Itt tehát 7-tel több szavazólap volt a kelleténél, és ilyen esetben a törvény szerint minden párttól érvénytelenné nyilvánítanak 7 darab érvényesen kitöltött szavazatot. Ezt a szabályt 1990 óta alkalmazzuk minden választáson és népszavazáson, a Telexen májusban megjelent abszurd választási szabályokról szóló listámnak ez volt az 1. helyezettje.

Habár minden párttól ugyanannyi szavazatot vonnak le, ez a kis pártoknak nagyobb arányú szavazatvesztést jelent. Egy absztrakt példaként ha a Nagy Párt 20, a Kis Párt 10 szavazatot kap, akkor a Nagy Pártnak kétszer annyi szavazata van. De ha mindenkitől levonunk 5-5 szavazatot, akkor a Nagy Pártnak 15, a Kis Pártnak 5 szavazata marad, ezáltal a Nagy Pártnak már háromszor annyi szavazata lesz. Ugyanígy csökkent a Momentum szavazataránya is a levonások révén 5,00 százalékról 4,98 százalékra.

Ez is érdekelheti:  Giorgia Meloni: pártom következetesen szavazott Ursula von der Leyen ellen

Honnan tudjuk, hogy a pártok igazából több érvényes szavazatot kaptak, mint ami a hivatalos végeredmény? Az „érvényesen leadott” szavazatok számát a Nemzeti Választási Iroda nem összesítette, ezt nem találjuk meg a választási eredmények között, de a hivatalos adatokból ki lehet számolni. Az NVI honlapján közzétett adatokból kibányászhatjuk, hogy az 1354 budapesti választókör közül 131 választókörben volt a kelleténél több fővárosi közgyűlési szavazólap az urnában. A többletek összege 227, tehát ennyi szavazatot érvénytelenítettek minden párttól.

De ha ezeket a szavazatokat hozzáadjuk az eredményekhez, akkor nemcsak a Momentum, hanem a többi párt szavazatszáma is megnő, és az 5 százalékos küszöb is megemelkedik.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük