KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gondban az ukránok, kifogynak a lőszerből

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Igor Zsovkva vezető ukrán tisztviselő a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy az ország készletei „majdnem a nullán vannak”

Az Ukrajnában folyó heves harcok miatt a hadsereg kifogyóban van a lőszerből, a készleteket nem töltik fel időben – mondta Igor Zsovkva, Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője a médiának. A tisztségviselő egyúttal felszólította a Nyugatot, hogy biztosítson Kijevnek nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket, harckocsikat és vadászgépeket.

A Bloombergnek adott csütörtöki interjújában Zsovkva azon kesergett, hogy „most olyanok vagyunk, mintha szinte semmi lőszerünk sem lenne”, ami megnehezíti az ukrán hadsereg számára, hogy visszalőjön.

„Nagyon gyorsan elfogy [a lőszer], mert a harcok intenzívek”

– magyarázta, hozzátéve, hogy Oroszországnak nagyobb tűzereje van.

Zelenszkij munkatársa azt is megjegyezte, hogy Kijevnek nagy hatótávolságú rakétákra van szüksége ahhoz, hogy „ukrán területet legyen képes elfoglalni”, szemben az Oroszországon belüli célpontok eltalálásával. A tisztviselő szerint ez a fajta fegyverzet kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy ellentámadást indíthassanak Moszkva erői ellen.

A vadászgépekkel kapcsolatban Zsovkva több okot is megnevezett, amiért Ukrajna igyekszik hozzájutni ezekhez. Többek között rámutatott, hogy az ilyen repülőgépek „nagyon jók a ballisztikus rakéták elfogásában”.

Reményét fejezte ki, hogy a közelgő, február 14-i ramsteini formátumú találkozón Kijev nyugati támogatói további fegyvereket ígérnek, hozzátéve, hogy „itt az ideje”, hogy ne törődjenek tovább azzal, hogy Moszkva hogyan reagál az ilyen szállítmányokra.

A Nyugat által már nyújtott katonai segítségről Zsovkva úgy nyilatkozott, hogy az „túl késő, túl kevés és túl lassú”.

Csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a hírre, hogy a brit kormány esetleg fontolóra vette néhány harci repülőgépének Ukrajnának történő adományozását, azzal reagált, hogy az Egyesült Királyság és több más európai ország egyre inkább belekeveredik a konfliktusba.

„A közvetett és a közvetlen részvétel közötti határvonal fokozatosan eltűnik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a további eszkalációt táplálja.

Peszkov ugyanakkor rámutatott, hogy a nyugati fegyverszállítmányok – miközben szükségtelenül meghosszabbítják a harcokat – nem lesznek képesek megváltoztatni a konfliktus kimenetelét, és nem fogják megakadályozni Oroszországot céljai elérésében.

Kiemelt kép: ukrán katonák az Egyesült Államok által szállított M777 tarackot készítenek elő, hogy orosz állásokra tüzeljenek a Kherson régióban, Ukrajnában, 2023. január 9. © AP Photo/Libkos 


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: