KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

FT: Az USA felszólította Kijevet, hogy hagyja abba az orosz olajtelepek elleni támadásokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Amerikai tisztviselők többször is figyelmeztették az ukrán katonai parancsnokokat, hogy az orosz olajinfrastruktúra elleni támadásaik globális energiaár-emelkedést okozhatnak – derült ki a Financial Times pénteki számából. Washington attól tart, hogy ez veszélyeztetheti Joe Biden újraválasztási esélyeit.

A Fehér Ház “egyre inkább elégedetlen az orosz finomítók, terminálok és más olajipari infrastruktúrák elleni pimasz ukrán dróntámadások miatt”

– idézte a brit lap az egyik forrását.

Washington kifogásai hónapokkal az amerikai elnökválasztás előtt akkor hangzanak el, amikor

“Biden kemény újraválasztási küzdelem elé néz ősszel, miközben a benzinárak emelkednek, melyek idén csaknem 15 százalékkal nőttek”

– jegyezte meg az újság.

“Semmi sem rémít meg jobban egy hivatalban lévő amerikai elnököt, mint az olajárak megugrása a választások évében”

– mondta Bob McNally, a Fehér Ház korábbi energetikai tanácsadója az FT-nek.

A lap szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) és a katonai hírszerzés (GUR) áll a közelmúltbeli támadások sorozata mögött. A washingtoni figyelmeztetéseket közvetlenül az említett ügynökségek magas rangú tisztviselőihez intézték, mondták a források.

Kijev állítólag azzal indokolta a csapásokat, hogy azok aláássák a frontvonalbeli csapatok üzemanyag-ellátását, és csapást mérnek Moszkva olajkereskedelemből származó nyereségére. Emellett “szimbolikus csapást jelentenek azzal, hogy közelebb hozzák a háborút Moszkvához”.

Egyes források azt is felvetették, hogy Kijev ezt a stratégiát arra használja fel, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra, hogy hagyja végre jóvá az Ukrajnának javasolt 60 milliárd dolláros segélyt.

A szabotázsakciók csökkenthetik a globális olajpiac ellátását és felfelé nyomhatják az árakat – mondták állítólag az amerikaiak az ukrán illetékeseknek. Moszkva leállíthatja a CPC kőolajvezetéket is, amely Kazahsztánból az oroszországi Novorosszijszk kikötőjébe vezet, és amelyet nyugati cégóriások, így az ExxonMobil és a Chevron is használnak – írja az FT.

Ez is érdekelheti:  A brüsszeli kerület polgármestere magyarázkodik a betiltott NatCon ügyében

A Financial Times írása egyben akarva, akaratlanul is rámutat az USA farizeus magatartására, hiszen az Egyesült Államok – miközben partnereit, így az EU-t is arra kényszeríti, hogy ne vásároljon orosz kőolajat, saját maga nem veti meg az Oroszországból származó olajat.

Hivatalos nyilatkozatok és médiajelentések szerint idén legalább egy tucat jelentős támadás érte az orosz olajipari infrastruktúrát az ukrán erők részéről. Ezek a január 18-i, egy szentpétervári terminál elleni támadással kezdődtek. Az egyik legutóbbi incidens Szamara régióban történt, ahol egy ukrán drón múlt szombaton tüzet okozott egy finomítóban.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Orosz tűzoltók tüzet oltottak ki a novosahtinszki olajfinomítóban a rosztovi régióban. © Sputnik / Orosz Vészhelyzeti Minisztérium

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük