Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Franciaországban a többlethalálozás és a születések számának csökkenése mellett is nőtt a lakosság száma

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Franciaország lakóinak száma meghaladta a 68 milliót 2023. január 1-én. A növekedés egy év alatt 0,3 százalék volt a koronavírus-járvány miatti többlethalálozás, valamint annak ellenére, hogy az előző évhez képest csökkent a születések száma – közölte csütörtökön a statisztikai hivatal (INSEE).

Tavaly 723 ezer születést regisztráltak, ami 19 ezerrel kevesebb, mint 2021-ben, és a legalacsonyabb szám 1946 óta.

Jóllehet a halálozások száma is emelkedett 2021-hez képest 5 ezerrel a lakosság elöregedése, valamint a hőhullámok és a koronavírus-járvány következtében, és elérte a 667 ezret, az országban tavaly még mindig 56 ezerrel több gyerek született, mint ahányan meghaltak. A lakosság természetes növekedése azonban a második világháború óta nem volt ennyire alacsony – hívta fel a figyelmet az INSEE.

Az ország lakóinak számát a bevándorlók is növelték: 161 ezerrel többen telepedtek le az országban, mint ahányan emigráltak.

A statisztikai hivatal szerint a születések számának csökkenése elsősorban a termékenységi mutató csökkenésével magyarázható, miután az egy nőre jutó gyermekek száma 1,80-ra csökkent a 2021-ben mért 1,84-ről. A mutató 2015 és 2020 között évről évre csökkent, miközben az azt megelőző évtizedben 2 felett volt.

Mindezek ellenére a Európai Unióban 2020-ban Franciaországban volt a legmagasabb a termékenységi mutató, akkor egy nőre 1,82 gyerek jutott.

A halálozások száma tavaly alig, csak 0,3 százalékkal csökkent 2020-hoz, a koronavírus-járvány első évéhez képest, amikor is 8,8 százalékos volt a többlethalálozás 2019-hez képest.

A születéskor várható élettartam, amely korábban minden évben nőtt, a járvány első évében, 2020-ban 0,5 évet csökkent a nők és 0,6-t a férfiak számára. Tavaly viszont már emelkedett a járványt megelőző szinthez képest, a nőknél jelenleg 85,2 év, és 79,3 év a férfiaknál.

%d bloggers like this: