KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Emmanuel Macron elnök beváltotta ígéretét, miszerint Kijevet ellátja a Storm Shadow rakéta francia változatával – derül ki az ukrán védelmi minisztérium felvételeiből, amelyeken Volodimir Zelenszkij elnök egy SCALP-EG jelzésű rakétával pózol.

Macron eredetileg májusban jelentette be, hogy „nagy hatótávolságú rakétákat” szállít Ukrajnának, és júliusban, a vilniusi NATO-csúcstalálkozón megduplázta az ígéretét, de eddig nem lehetett tudni, hogy mikor szállítják le azokat.

Az ukrán hatóságok által vasárnap megosztott, dátum nélküli videón Zelenszkij látható, amint szignózza a Szu-24-es repülőgépre szerelt rakétát. A lövedéket SCALP-EG jelzéssel látták el, a francia zászló színeivel és az ukrán címer keverékével, benne az Eiffel-toronnyal.  Az azonban egyáltalán nem világos, hogy hány francia rakétát szállítottak és mikor.

Az ukrán védelmi minisztérium a rakétákat a Storm Shadow brit nevén nevezte, mivel arra utalt, hogy a Zelenszkij aláírásával ellátott lövedéket használták a Krím-félszigetet az oroszországi Herszon régióval összekötő két híd elleni nemrégiben végrehajtott támadásban.

A brit-francia Storm Shadow / SCALP-EG egy nagy hatótávolságú, levegőből indítható cirkálórakéta, amelynek lőtávolsága körülbelül 250 kilométer. Az 1990-es években fejlesztették ki, és számos nyugati katonai műveletben használták, többek között a NATO líbiai beavatkozásában és a szíriai csapásokban, amelyeket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország 2018-ban közösen hajtott végre.

Kijev többször is bevetette a rakétákat polgári létesítmények ellen, mióta az Egyesült Királyságtól meg nem határozott számú Storm Shadows rakétát kapott. Orosz tisztviselők szerint májusban az oroszországi Luganszk városában két polgári üzemre lőtték ki őket, több embert, köztük hat gyermeket megsebesítve.

Szombaton Ukrajna mintegy 12 Storm Shadows / SCALP-EG-t lőtt ki a Krímet a Herszon régióval összekötő hidakra. A helyi hatóságok szerint legalább három rakéta átjutott az orosz légvédelmen, megrongálva a Csongar-szoroson és a Tonkij-szoroson átívelő két hidat.

A támadás egy vidéki iskolát is megrongált, és megrepedt egy helyi gázvezeték, így a közeli Genicseszk város gázellátása nélkül maradt – közölte Vlagyimir Saldo, a Herszon régió megbízott kormányzója. A megrongálódott hidakat is alig használták katonai célokra, tisztán polgári infrastrukturális létesítményekről van szó – hangsúlyozta Saldo.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: