A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felháborította a magyar kormányt Zelenszkij fenyegetőzése

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Barátság kőolajvezeték felrobbantásának terve miatt hazánk blokkolja az Ukrajnának szánt európai békekeret felhasználását.

– Az ukrán elnök fenyegetése arról, hogy felrobbantják a Barátság kőolajvezetéket, egyenesen felháborító, ezért blokkolja a magyar kormány az európai békekeret felhasználását – közölte az Index megkeresésére a kormány egyik tagja. Mint mondta, ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került, amit magyarellenes lépésnek tartanak.

Russia Today: Magyarország 500 millió eurós, Ukrajnának szánt kifizetést blokkolt

A kormányzati forrás egyértelművé tette azt is, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. A csővezeték déli ágán keresztül – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évente mintegy nyolcmillió tonna orosz olaj érkezik, ennek kiesése pedig súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban.

Az európai békekeretről szóló döntésről megjegyzendő, hogy ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint hazánk azért nem hagyta jóvá a kifizetést, mert szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi globális horizontját, és nem csak fegyverkezésre szánják.

Az OTP szankciós listára kerüléséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a múlt héten azt mondta, hogy az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg.

– Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

– emelte ki a miniszter.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a The Washington Post amerikai lap írta meg, hogy az interneten kiszivárgott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokból kiderül, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz határokon túli támadásokat tervezett, így akart lépéselőnyt szerezni a háborús konfliktusban. Egy februári, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, amely olajat szállít Magyarországra, és kritikus fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Az amerikai hírszerzők szerint Zelenszkij rendkívül dühös volt a találkozó idején hazánkra.

Emlékezetes: Ukrajna többször is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy megakadályozza a kőolaj behozatalát a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben.

Egy tavaly májusi megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy „Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték”.

Máté Patrik – Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Efrem Lukackij)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: