TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz intenzív rakétacsapás Kijevre, lökéshullámok kíséretében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Keddre virradóra, helyi idő szerint 3 órakor eddig még nem tapasztalt intenzitású orosz rakétatámadás érte az ukrán fővárost – jelentett a Magyar Békekör tudósítója.

A kijevi repülőtér vidékén, Zsuljáni kerületben észlelt robbanásokat erős lökéshullámok kísérték, melyek egy órával később megismétlődtek.

Szemtanúk szerint ilyen rövid idő alatt ilyen sok rakétával még sohasem támadták Kijevet.

A hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy sem Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke, sem Charles Michel, az Unió tanácselenöke nem tudott válaszolni annak a brüsszeli magyar tudósítónak a kérdésére, aki szerette volna megtudni, ismerték-e Zelenszkij ukrán elnök tervét, miszerint fel akarta robbantatni az orosz kőolajat Magyarországra továbbító Barátság vezetéket. Az erről szóló hírszerzői értesülést a Washington Post hozta nyilvánosságra. Az amerikai lap azt írta, hogy Zelenszkij így akarta megbüntetni a magyar kormányt azért, mert nem vesz részt a háborúban Kijev oldalán.

Magyarország 4,9 millió tonna olajat kap Oroszországtól az Ukrajnán keresztül haladó vezetéken át. Az orosz olaj Magyarországon keresztül Szlovákiába és Csehországba is áramlik.

A botrányt kavaró leleplezés megerősíti azt az orosz véleményt, amely szerint a kijevi rendszer államilag szervezett terrorakciókkal próbál úrrá lenni megingott helyzetén. Felteszik a kérdést: miért támogat az EU vezetése egy ilyen rezsimet, a NATO pedig miért hagyja szó nélkül, hogy egyik tagállama ellen Ukrajna terrormerényletet tervezzen.

Mint ismeretes, júliusi vilniusi csúcsértekezletén a NATO hivatalosan is meg akarja hívni soraiba Ukrajnát. Orbán Viktor kormánya még nem jelezte, mi az álláspontja erről a tervről, Scholz német kancellár viszont azzal ment elébe az esetleges magyar elutasításnak, hogy kezdeményezte a vétójog megszűntetését a nemzetközi horderejű kérdésekben.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a magyar kormány nemet mondott arra az EU tervre, hogy 500 millió euró értékben katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának az úgynevezett európai békeküldetés keretében.

Ez is érdekelheti:  Ellentmondásos reakciókat váltott ki Emmanuel Macron döntése az előrehozott választásokról Franciaországban

Az EU eddig 5,6 milliárd euróval támogatta Kijevet, a magyar kormány máig még nem gördített akadályt a finanszírozás útjába – jegyezte meg a Békekör tudósítója.

Kijev, 2023. május 16. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük